1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bayer prehral ďalší súd v USA, má zaplatiť vyše 2 mld. USD

bayerOakland - Nemecký koncern Bayer utrpel doteraz najväčšiu porážku v právnych sporoch v USA týkajúcich sa herbicídu Roundup.

Kalifornský súd nariadil Bayeru zaplatiť odškodné v celkovej výške viac než 2 miliárd USD (1,78 miliardy eur) páru, ktorý tvrdí, že mu Roundup spôsobil rakovinu. Akcia Bayeru v utorok oslabila o 5,9 %.

Súd v Oaklande nariadil Bayeru, aby Alvovi a Alberte Pilliodovcom, ktorým diagnostikovali non-Hodgkinov lymfóm, zaplatil odškodné vo výške 1,37 miliardy USD, respektíve 1,18 miliardy USD. Porota uviedla, že produkt firmy Monsanto Roundup nevaroval dostatočne pred rizikami rakoviny. Bayer kúpil spoločnosť Monsanto vlani za 63 miliárd USD.

Nemecký koncern vyhlásil, že ho rozhodnutie poroty sklamalo a plánuje sa odvolať. Rozhodnutie je podľa Bayeru v priamom rozpore so závermi americkej Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA), podľa ktorej bežné používanie glyfosátu, ktorý je základom prípravku Roundup, neohrozuje verejné zdravie. Hovorca koncernu dodal, že podľa Bayeru je výška odškodnenia neprimeraná a neobhájiteľná.

Toto je už tretí súdny proces týkajúci sa prípravku Roundup, ktorý Bayer prehral. Koncern sa chce odvolať aj proti predchádzajúcim rozsudkom. V USA čelí Bayer v tejto súvislosti 13.400 žalobám.

23.05.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...