1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

AstraZeneca mala v 1. kvartáli tržby z vakcín 275 miliónov USD

astrazeneca logoLondýn - Farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v piatok informovala, že v 1. štvrťroku 2019 dosiahli jej tržby z predaja vakcín proti ochoreniu COVID-19 275 miliónov USD (226,73 milióna eur). Oznámila, že je na dobrej ceste dodávať od apríla 200 miliónov dávok vakcín mesačne.

Generálny riaditeľ Pascal Soriot v piatok obhajoval problematické dodávky vakcín. Anglo-švédsky výrobca liekov totiž čelí žalobe Európskej únie pre škrty v dodávkach.

AstraZeneca mala na začiatku roka vážne problémy s výrobou svojej vakcíny, čo viedlo k prerušeniu dodávok do Európy. Regulačné úrady zároveň preverujú zriedkavé krvné zrazeniny, ktoré sa vyskytli u niektorých ľudí po podaní vakcíny.

AstraZeneca tiež uviedla, že počas pandémie nového koronavírusu nebude mať z vakcín zisk.

Tržby v 1. štvrťroku zahŕňali dodanie približne 68 miliónov dávok, uviedla spoločnosť AstraZeneca s tým, že tržby v Európe, kde čelí právnemu sporu, boli 224 miliónov USD, na rozvíjajúcich sa trhoch 43 miliónov USD a vo zvyšku sveta 8 miliónov USD.

Toto je prvýkrát, čo anglo-švédsky výrobca liekov zverejnil finančné podrobnosti o distribúcii a predaji vakcíny, ktorú vyvinul s Oxfordskou univerzitou. Pri tržbách 275 miliónov USD z predaja 68 miliónov dávok vychádza cena jednej dávky na zhruba 4 USD.

Zatiaľ čo nový koronavírus má naďalej zmiešaný vplyv na výrobcu liekov, hlavné podnikanie spoločnosti AstraZeneca sa ukázalo ako odolné.

Celkové tržby spoločnosti v 1. štvrťroku dosiahli 7,32 miliardy USD a prekonali odhady analytikov vo výške 6,94 miliardy USD. Takzvaný základný zisk vo výške 1,63 USD na akciu bol tiež vyšší ako 1,48 USD/akcia, s ktorými počítali analytici.

Pod kvartálny rast tržieb sa podpísal najpredávanejší liek proti rakovine pľúc Tagrisso. Podieľal sa 17 % alebo 1,15 miliardy USD na celkových tržbách.

11.05.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...