1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Americký PPG Industries končí s pokusmi o prevzatie Akzo Nobel

Akzo Nobel logoPittsburg/Amsterdam - Americká chemická spoločnosť PPG Industries oznámila, že končí s pokusmi o prevzatie holandského výrobcu farieb a náterov Akzo Nobel.

Urobila tak po troch zamietnutých ponukách a vývoji udalostí v ostatnom týždni, keď súd odmietol žiadosť akcionárov, na konci ktorej by bolo odvolanie predsedu predstavenstva Akzo Nobel Antonyho Burgmansa.

Firma PPG Industries podala prvú ponuku začiatkom marca. Vedenie Akzo Nobel ju označilo za nedostatočnú, Američania ju preto koncom marca zvýšili a keďže holandská firma opäť nesúhlasila, koncom apríla podali tretiu ponuku. Jej hodnota bola stanovená na 96,75 eura za akciu Akzo Nobel, čo v danom období znamenalo celkovú hodnotu kontraktu 26,9 miliardy eur. To bolo o 8 % viac než v rámci predchádzajúcej ponuky z 22. marca a o 17 % viac než v prípade prvej z 2. marca. Po tretej ponuke však časť akcionárov začala tlačiť na vedenie Akzo Nobel, aby s firmou PPG Industries začalo aspoň rokovať.

Vedenie holandského koncernu však zamietlo aj tretiu ponuku, opäť ako nedostatočnú. V reakcii na to hedžový fond Elliott Advisors, jeden z investorov, oznámil, že na predsedu predstavenstva Burgmansa podal žalobu, a to za neplnenie si obchodných povinností a porušenie holandského obchodného práva. Podľa fondu by Burgmans mal z postu odísť, nakoľko tretia ponuka PPG Industries bola pre investorov zaujímavá a vedenie firmy malo rokovania aspoň začať. PPG Industries mala v danej chvíli dve možnosti, buď podá takzvanú nepriateľskú ponuku, čo by znamenalo obrátenie sa priamo na akcionárov, alebo z boja o získanie Akzo Nobel odstúpi.

Americká firma uviedla, že minulý týždeň sa poslednýkrát pokúsila o rokovania s vedením Akzo Nobel, zo strany holandskej spoločnosti však nedostala žiadnu odpoveď. K tomu sa pridalo rozhodnutie súdu v Amsterdame, ktorý zamietol požiadavku nespokojných akcionárov na čele s Elliott Advisors spustiť proces proti vedeniu spoločnosti na čele s Burgmansom. Súd žiadali, aby nariadil mimoriadnu schôdzku akcionárov, na ktorej by sa rozhodovalo o odvolaní šéfa Akzo Nobel. Za fond sa postavilo takmer 20 % akcionárov. Súd ich požiadavku však v pondelok (29.5.) zamietol s tým, že vedenie firmy má právo s akvizičnou ponukou nesúhlasiť.

PPG Industries uviedla, že vzhľadom na okolnosti "sa rozhodla svoju ponuku na prevzatie Akzo Nobel stiahnuť". Na základe holandských zákonov o akvizícii bude môcť PPG Industries podať novú ponuku najskôr za šesť mesiacov.

07.06.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...