1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk výrobcu nákladných áut Volvo vo 4. kvartáli prekonal odhady

Volvo logoŠtokholm - Švédska spoločnosť Volvo Group oznámila za posledný kvartál minulého roka nárast zisku, ktorý vysoko prekonal odhady analytikov. Zvýšila zároveň prognózy pre niektoré zo svojich hlavných trhov po rozsiahlom oživení dopytu.

Ale aj Volvo varovalo, že problémy s globálnym nedostatkom čipov by v priebehu súčasného štvrťroka mohli viesť k narušeniu výroby a vyšším nákladom.

Firma, ktorá okrem nákladných áut vyrába aj autobusy, motory a stavebné stroje, v stredu uviedla, že jej čistý zisk za tri mesiace do konca decembra 2020 vzrástol na 9,20 miliardy švédskych korún (905,57 milióna eur), čo predstavuje 4,53 SEK na akciu, zo 6,66 miliardy SEK 3,27 SEK/akcia predvlani.

Upravený prevádzkový zisk sa zvýšil na 10,93 miliardy SEK z 9,22 miliardy SEK rok predtým a upravená prevádzková marža stúpla na 11,3 % z 8,8 %.

Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, predpovedali Volvu upravený prevádzkový zisk vo 4. kvartáli len 8,77 miliardy SEK. Tržby pritom vo 4. štvrťroku klesli na 96,9 miliardy SEK z predvlaňajších 105,4 miliardy SEK. Ale po očistení o pohyby menových kurzov sa zvýšili o 1 %. Predaj vozidiel bol na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom roku.

„Dopravná činnosť aj stavebníctvo sú na väčšine trhov späť na úrovni porovnateľnej s predchádzajúcim rokom, čo zvýšilo dôveru našich zákazníkov v budúcnosť,“ uviedol vo vyhlásení riaditeľ spoločnosti Volvo Martin Lundstedt.

Spoločnosť, ktorá v minulom roku upustila od vyplácania ročných a mimoriadnych dividend po tom, ako svet zasiahla pandémia ochorenia COVID-19, a radšej si nechala veľkú hotovosť, teraz uviedla, že za rok 2020 vyplatí dividendu vo výške 15 SEK na akciu.

16.02.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...