1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk spoločnosti Faurecia za rok 2022 prekonal odhady

Faurecia logoNanterre - Francúzsky dodávateľ komponentov pre automobilový priemysel Faurecia vykázal za rok 2022 lepšie než očakávané príjmy. Prispela k tomu aj akvizícia kontrolného podielu v nemeckom výrobcovi reflektorov Hella.

Tá mu pomohla prekonať pretrvávajúce problémy v dodávateľskom reťazci aj vyššie vstupné náklady. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Upravený zisk francúzskej spoločnosti pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) sa vlani zvýšil o 43 % na 3,01 miliardy eur. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom očakávali EBITDA 2,83 miliardy eur.

Výsledky zahŕňajú najmä integráciu nemeckej spoločnosti Hella, ktorú Faurecia prevzala minulý rok.

Tržby v roku 2022 sa vlani zvýšili medziročne takmer o dve tretiny na 25,46 miliardy eur.

Faurecia tiež oznámila, že úspešne dokončila program odčlenenia a predaja nestrategických aktív za 1 miliardu eur. Cez víkend spoločnosť informovala, že konečne dosiahla tento cieľ predajom svojej divízie SAS Cockpit Modules a indickej Motherson Group.

Faurecia aj napriek "neistému" prostrediu vykázala tiež voľný peňažný tok vo výške 471 miliónov eur, čo je vysoko nad odhadmi analytikov na úrovni 24 miliónov eur.

Rok 2022 pritom poznačili pokračujúci nedostatok polovodičov a problémy s dodávateľským reťazcom, ktoré sa zvýraznili vypuknutím vojny na Ukrajine, uviedol generálny riaditeľ Patrick Koller vo vyhlásení. Dodal, že okrem toho firmy v celej Európe minulý rok zasiahla vysoká inflácia, prudký nárast cien energií, rastúce úrokové sadzby a odklon od Ruska.

28.02.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...