1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výroba áut v Británii v januári opäť klesla

british flagLondýn - Výroba áut v Británii v januári opäť klesla, už piaty mesiac po sebe, pretože zvýšenie produkcie na vývoz nedokázalo vyrovnať prudký pokles domáceho dopytu. Informovalo o tom vo štvrtok britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT).

Podľa údajov SMMT sa produkcia automobilov na britských ostrovoch v januári znížila medziročne o 2,1 %. Výroba áut pritom klesla až v 19 z uplynulých 20 mesiacov.

Vďaka dopytu po najnovších modeloch určitých značiek, ktoré prichádzajú na trh, vzrástol zahraničný dopyt v januári o 4,1 % približne na 97.870 kusov. Ale zároveň produkcia pre domáci trh klesla o 23,9 %, čo odráža slabú dôveru v Británii.

„Vývoz predstavuje základ pre výrobu automobilov v Spojenom kráľovstve, takže rast januárového vývozu je vítaný po nedávnom poklese dopytu na zahraničných trhoch,“ uviedol Mike Hawes, generálny riaditeľ SMMT.

Tieto čísla však stále vyvolávajú veľké obavy, keďže ďalší pokles výroby áut bol spôsobený nedostatkom dôvery a zodpovedajúcim slabým dopytom v Británii, dodal Hawes.

Automobilový priemysel zamestnáva v Británii vyše 800.000 ľudí a od referenda o brexite v júni 2016 zápasí s poklesom investícií aj produkcie.

09.03.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...