1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Udržanie továrne Vauxhall bude závisieť od dohody o obchode po brexite

PSA groupeParíž - Francúzska automobilová skupina PSA neočakáva, že do konca roku 2020 rozhodne, či sa má udržať britská továreň v meste Ellesmere Port. Bude to závisieť od toho, ako sa vyvinú rozhovory o obchode po brexite. Uviedol to výkonný riaditeľ Carlos Tavares.

Skupina PSA vlastní aj britskú značku Vauxhall a nemecký Opel, ktoré prevzala v roku 2017 od amerického koncernu General Motors (GM). Závod v severozápadnom Anglicku pritom v minulosti označila za jedno z možných miest, kde sa mohol vyrábať nový Opel Astra.

Ale PSA v minulosti v súvislosti s brexitom varovala, že odchod Británie z Európskej únie (EÚ) by mohol predstavovať hrozbu pre továreň, ak by tento proces ovplyvnil jej ziskovosť. V utorok Tavares vyhlásil, že rokovania medzi Londýnom a Bruselom o obchode budú kľúčové.

„Rozhodnutie nebude prijaté, kým nebudeme mať jasnú predstavu o výsledku diskusií medzi britskou vládou a EÚ,“ povedal Tavares novinárom v konferenčnom hovore, keďže sa pre koronavírus tento týždeň nekoná autosalón v Ženeve. „Na to nebudeme mať odpoveď aspoň do polovice tohto roka a pravdepodobne ani do konca roku 2020,“ doplnil.

Tavares dodal, že najlepším riešením by bolo zachovanie „voľného obchodu s hotovými automobilmi a ich dielmi“. Len vtedy by podľa neho bola životaschopnosť tovární zaručená.

Skupina má ďalší závod v Lutone blízko Londýna, kde vyrába úžitkové vozidlá. PSA je aktuálne v procese fúzie s taliansko-americkým koncernom Fiat Chrysler Automobiles.

Francúzska skupina rovnako ako jej konkurenti zápasí s vplyvom koronavírusu, ktorý ochromil výrobu v Číne. Podarilo sa jej však zabezpečiť, aby európske závody mali dostatočné dodávky komponentov a mohli zatiaľ pokračovať vo výrobe. Automobilka by tiež mohla obnoviť aktivitu vo svojom závode v čínskej provincii Chu-pej 11. marca v súlade s pokynmi úradov v Číne.

12.03.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...