1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tvrdý brexit môže mať v SR negatívny vplyv najmä na automobilový priemysel

british flagBratislava - Veľká Británia je v súčasnosti tretí najdôležitejší obchodný partner Slovenska v EÚ po Nemecku a Česku. Brexit bez dohody by mal najhorší vplyv na náš automobilový priemysel, keď každé siedme auto vyrobené v SR smeruje na ostrovy.

V diskusnej relácií na TABLET.TV to vyhlásil šéfekonóm spoločnosti CentralNic a člen predsedníctva Britskej obchodnej komory v SR Vladimír Vaňo.

"Varovania ekonómov spred dvoch rokov o negatívnych dôsledkoch brexitu sa napĺňajú. Brexit bez dohody by znamenal výrazné naštrbenie vzájomných obchodných vzťahov s EÚ. Viac však poškodí Spojené kráľovstvo, pretože až polovica jeho exportu končí v EÚ. Podiel celkového exportu EÚ na ostrovy je výrazne nižší. V prípade tvrdého brexitu by Veľká Británia čelila ďalšiemu ochladeniu ekonomiky a tým by klesol jej dopyt po dovozoch, čo by sa týkalo aj áut dovážaných zo Slovenska," upozornil Vaňo.

Obrovské problémy by nastali predovšetkým v logistickej oblasti, pretože tvrdý brexit by znamenal obnovenie hraničných kontrol zo dňa na deň. "Obnova procedúr na hraniciach bude znamenať mimoriadne zdržanie kamiónovej dopravy, čo firmám spôsobí logistické a časové škody. Postihne to napríklad Holandsku, kde sú hlavné prístavy pre výmenu tovarov medzi Veľkou Britániou a kontinentálnou Európou. Hrozia rady kamiónov dĺžke niekoľko desiatok kilometrov," povedal Vaňo.

EÚ a Veľká Británia majú ešte viac ako dva mesiace na to, aby definitívne spečatili dohodu. Podľa Vaňa sú v hre dve scenáre, riadený alebo neriadený, teda tvrdý brexit. "Paradoxne, libra sa v posledných dňoch posilnila a teda aj finančné trhy počítajú s tým, že napokon dôjde k nejakej dohode a nenaplní sa najhorší scenár," dodal Vaňo.

Britská vláda už viac nechce posúvať termín odchodu z EÚ a namiesto toho bude presviedčať parlament, aby schválil novú dohodu s Bruselom. V pondelok to počas rokovania v Dolnej snemovni parlamentu vyhlásila britská premiérka Theresa Mayová. Informovala o tom agentúra AP.

Mayová bude podľa svojich slov teraz vo zvýšenej miere komunikovať s vládou aj opozíciou ohľadom ich obáv, týkajúcich sa súčasnej podoby dohody s Úniou. Následne pôjde znova vyjednávať do Bruselu.

Predstavitelia EÚ však v tejto súvislosti už vyhlásili, že súčasnú zmluvu o tzv. brexite nie sú ochotní výraznejšie meniť.

Členovia Dolnej snemovne britského parlamentu minulý utorok pomerom hlasov 432:202 odmietli dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, vyrokovanú Mayovej vládou.

Britský parlament očakáva, že o spôsobe vystúpenia krajiny z EÚ budú poslanci opäť hlasovať 29. januára, a to po širokej rozprave týkajúcej sa vládnych plánov a možných pozmeňovacích návrhov. V prípade tvrdého brexitu vláda SR predloží všetky potrebné zmeny legislatívy do 15. februára. Národnú radu SR zároveň požiada o skrátené legislatívne konanie. Po rokovaní medzirezortnej koordinačnej skupiny pre brexit o tom informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Pellegrini skonštatoval, že 15. februára by mali byť na stole všetky návrhy zákonov, ktoré bude treba zmeniť.

Veľká Británia má opustiť EÚ 29. marca.

30.01.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...