1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tržby Volkswagenu v 1. štvrťroku vyskočili o 30 % na 37,5 mld. eur

vwWolfsburg - Volkswagen vynikajúco odštartoval do nového roka.

Vďačí za to predovšetkým prudkému rastu predaja na rozvíjajúcich sa trhoch, ako je napríklad Rusko a Argentína.

Tržby najväčšieho európskeho výrobcu áut v 1. kvartáli medziročne vyskočili o 30 % na 37,5 miliardy eur. Koncern po prvý raz predal v trojmesačnom období od januára do konca marca 2 milióny vozidiel, čo je o 14 % viac než v rovnakom období vlani. Čistý zisk sa viac než strojnásobil na 1,7 miliardy eur zo 473 miliónov eur.

"Priebeh 1. štvrťroka ukazuje silu a robustnosť koncernu Volkswagen," uviedol šéf spoločnosti Martin Winterkorn pri zverejnení hospodárskych výsledkov vo Wolfsburgu. Upozornil tiež na to, že Volkswagen dokázal udržať vlaňajšie rastové tempo.

Koncern očakáva, že tento rok tržby aj prevádzkový zisk opäť prekonajú vlaňajšie rekordné hodnoty. Medzi rizikami ohrozujúcimi výhľad sú podľa automobilky vysoké ceny materiálov a kolísanie úrokov a výmenných kurzov.

K vynikajúcim výsledkom v 1. kvartáli prispeli predovšetkým kľúčová značka VW a prémiová dcéra Audi. Obe značky viac než zdvojnásobili svoje prevádzkové zisky a k celkovému prevádzkovému zisku koncernu vo výške 2,9 miliardy eur každá prispela sumou 1,1 miliardy eur.

Volkswagen tiež dokázal zväčšiť svoj finančný vankúš, ktorý by mal automobilke pomôcť zvládnuť prichádzajúce výzvy. Volkswagen sa chce najneskôr do roku 2018 stať najväčším a najziskovejším výrobcom áut na svete. Koncern mal na konci marca k dispozícii hotovosť vo výške 19,6 miliardy eur oproti 18,6 miliardy eur na konci vlaňajška.

Motorom rastu odbytu sú rozvíjajúce sa trhy. "Naďalej vidíme najdynamickejšie rastové vyhliadky na rozvíjajúcich sa trhoch Ázie a Latinskej Ameriky, pričom priemyselné krajiny budú naďalej zažívať len mierny rast," uvádza sa vo vyhlásení Volkswagenu.

28.04.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...