1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tržby Fiata a Chryslera by do roku 2014 mohli dosiahnuť 100 mld. eur

fiat_logoTurín - Spoločné tržby automobiliek Fiat a Chrysler by do roku 2014 mohli potenciálne dosiahnuť 100 miliárd eur.

Povedal to dnes na schôdzke akcionárov v centrále Fiatu v Turíne výkonný riaditeľ oboch firiem Sergio Marchionne.

Šéf automobiliek očakáva, že len tržby Fiatu by sa dovtedy mohli oproti tržbám z roku 2010 takmer zdvojnásobiť z 35,8 miliardy na 64 miliárd eur. To znamená, že v prípade Chryslera, ktorý po nástupe hospodárskej krízy zbankrotoval a pred 21 mesiacmi kontrolu nad ním prevzal práve Fiat, očakáva, že do spoločných tržieb prispeje zhruba 36 miliardami eur.

Aj keď za minulý rok bola americká automobilka stratová, straty výrazne znížila. Za rok 2010 zaznamenala stratu 652 miliónov USD (463,53 milióna eur), čo je podstatné zlepšenie oproti roku 2009, keď strata dosiahla až 8 miliárd USD. Tento rok už predpokladá zisk, a to približne 200 až 500 miliónov USD.

Fiat v minulom období zvýšil svoj podiel v Chrysleri na 25 % a podľa Marchionneho do konca roka ho plánuje zvýšiť o ďalších 10 %. "Čoskoro zvýšime náš podiel v Chrysleri na 35 %," povedal Marchionne.
Zároveň dodal, že plánuje získať väčší podiel na európskom trhu uvedením nových modelov v 2. polroku tohto roka, vrátane modelov Chryslera, ktoré bude predávať pod značkou Lancia. Predpokladá, že európsky trh bude napätý aj v tomto roku, keďže sa počíta s oslabením ako talianskeho, tak aj francúzskeho trhu. "Napriek tomu očakávame, že náš podiel na trhu sa zvýši vďaka novým modelom, ktoré chceme uviesť v 2. polovica roka," dodal Marchionne.

30.03.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...