1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Toyota zatvára ruskú továreň pre problémy s dodávateľským reťazcom

toyota logo2Moskva – Japonská automobilka Toyota v piatok oznámila, že zatvára svoj závod neďaleko Petrohradu pre problémy v dodávateľskom reťazci. To je ďalšia ukážka toho, ako sankcie Západu proti Moskve za inváziu na Ukrajinu zasiahli firmy, pôsobiace v Rusku.

Výroba v priemyselnom areáli s celkovou rozlohou viac ako 224 hektárov sa zastavila už v marci, krátko po začatí ruskej vojenskej operácie na Ukrajine.

Vo vyhlásení spoločnosti sa uvádza, že sa rozhodla zatvoriť závod Toyota Motor v Petrohrade, keďže po šiestich mesiacoch odstávky nevidí reálnu možnosť opätovného spustenia výroby v blízkej budúcnosti.

Japonská automobilka bola nútená zavrieť továreň pre veľké výpadky v dodávke elektronických súčiastok, napísal v piatok hospodársky denník Kommersant s odvolaním sa na zdroje zo spoločnosti.

Na otvorení závodu sa v roku 2007 zúčastnil aj ruský prezident Vladimir Putin. Toyota tam zamestnávala približne 2600 ľudí. Minulý rok v závode vyrobila približne 80.000 modelov Camry a RAV4, podľa marcových údajov.

Údaje Asociácie európskych podnikov (AEB) zase ukázali, že sa predaj áut Toyota v Rusku od januára do augusta 2022 prepadol o 69 % na 19.000 kusov.

Ale predaj v Rusku predstavuje len veľmi malý zlomok z globálneho odbytu Toyoty.

Sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko od začiatku vojny na Ukrajine, výrazne narušili dodávateľské reťazce. Zasiahli najmä technológie a sektor výroby automobilov.

03.10.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...