1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tatra Trucks v minulom roku dodala 1186 vozidiel a splnila svoje záväzky

tatra logoKopřivnická automobilka Tatra Trucks aj napriek pandemickej situácii a celosvetovému prepadu automobilového priemyslu dosiahla svoje výrobné ciele a splnila svoje záväzky voči zákazníkom. Celkom dodala zákazníkom 1186 vozidiel.

V roku 2020 taktiež oslávila jubilejné 170. výročie svojho založenia a získala napríklad významnú referenčnú zákazku v Nemecku.

Celkovo kopřivnická automobilka za rok 2020 vyrobila 1181 a predala 1186 vozidiel, z toho takmer 60 percent mierilo na export, cez 40 percent potom na český a slovenský trh. Čo sa týka produkcie, Tatra Trucks v roku 2020 dokonca mierne prekročila svoje plány. „Pre rok 2021 plánuje Tatra porovnateľný objem výroby a predaja ako v roku 2020. Neustále rozširujeme portfólio zákazníkov a projektov tak, aby sme tento cieľ dosiahli. Avšak pracujeme aj s variantom, že zákazníci môžu z dôvodu epidémie niektoré projekty odsunúť na neskoršiu dobu,“ informoval Pavel Lazar, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Tatra Trucks.

V roku 2020 Tatra Trucks získala spoločne s partnerskými spoločnosťami aj nové zákazky a vyrobila unikátne vozidlá. Predovšetkým išlo o kontrakt na dodávku 41 hasičských špeciálov Tatra Force 4x4 s opciou na ďalších 5 kusov pre hasičské jednotky spolkovej krajiny Brandenbursko, na ktorom Tatra Trucks spolupracuje so svojim dlhoročným partnerom THT Polička. Ide o prvú takto veľkú objednávku hasičských vozidiel Tatra z Nemecka, kde pôsobí veľmi silná konkurencia. Už začiatkom roku 2020 Tatra Trucks v spolupráci s Excalibur Army a THT Polička dodala HZS České republiky dve špeciálne hasičské vozidlá – cisternovú zodolnenú striekačku CZS 15 Triton a veľkoobjemovú cisternu CV 40, ktoré sú vo svojich kategóriách jedinečné.

Čo sa týka oblasti obranných technológií, v septembri minulého roka na obrannom veľtrhu MSPO v poľských Kielcoch podpísali zástupcovia spoločností Tatra Export a Huta Stalowa Wola zmluvu o spolupráci na projekte obrneného vozidla s podvozkom Tatra 4x4, ktoré bude ponúknuté poľskej armáde. Pokračovali taktiež dodávky automobilov Tatra pre Armádu Českej republiky na základe kontraktov podpísaných už v predchádzajúcich rokoch.

Rok 2020 sa niesol v znamení pandémie koronavírusu, ktorá zasiahla veľkú časť ekonomiky väčšiny štátov sveta. Nevyhla sa ani automobilovému priemyslu, na ktorý mala obzvlášť tvrdý dopad. V tejto súvislosti absolútna väčšina automobiliek v Európe na nejaký čas prerušila výrobu a musela riešiť s tým spojené problémy a prepady produkcie. Jednou z mála spoločností, ktoré výrobu nezastavili, bola kopřivnická Tatra Trucks. Jej výroba bežala po celý rok na plné obrátky, vedenie spoločnosti zároveň zaviedlo prísne hygienické a bezpečnostné opatrenia.

Vďaka tomu automobilka zaistila ochranu zdravia zamestnancov a zároveň plnila záväzky voči svojim zákazníkom. „Môžem povedať, že sa nám vďaka zavedeným organizačným opatreniam a obojstranne ústretovej spolupráci so všetkými obchodnými partnermi podarilo nielen zaistiť výrobu bez prerušenia, ale aj prekročiť plánované obchodné a ekonomické ciele na rok 2020,“ konštatoval Miloslav Mahut, ekonomický riaditeľ a podpredseda predstavenstva spoločnosti Tatra Trucks.

Tatra Trucks výrobné plány aj dodávky zákazníkom splnila aj napriek tomu, že musela čeliť niektorým problémom. Tie vznikali predovšetkým kvôli meškaniu dodávok komponentov od niektorých subdodávateľov, u ktorých pandémia a obmedzenia, ktoré z nej plynú, spôsobili výrobné komplikácie. Management Tatra Trucks problémy riešil operatívnym prispôsobením plánov výroby a zostavením nového poradia produkcie vozidiel. Darilo sa taktiež v plnom rozsahu zaisťovať servisné a popredajné služby pre zákazníkov. Spoločnosť navyše nastavila servisné služby tak, aby v maximálnej možnej miere podporovala prevádzku automobilov značky Tatra v službách IZS Českej republiky a Armády Českej republiky, ktoré plnili dôležité úlohy v rámci vládnych opatrení na ochranu zdravia obyvateľov.

Minulý rok bol taktiež 170. rokom existencie kopřivnickej spoločnosti. Tá si v júni pripomenula svoje založenie v roku 1850, kedy Ignác Šustala zahájil svoju podnikateľskú činnosť. Tatra Trucks sa tak môže pýšiť najdlhšou nepretržitou tradíciou výroby kolových cestných dopravných prostriedkov na svete. V decembri si potom v Tatre pripomenuli ešte 198. výročie narodenia svojho zakladateľa Ignáca Šustalu. Koncom roka bola taktiež dokončená náročná niekoľkoročná rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky Slovenská strela, motorového železničného vozidla vyrobeného v kopřivnickej spoločnosti z 30. rokov minulého storočia. Ten sa má v prvej polovici tohoto roku vrátiť do Kopřivnice, kde bude vystavený v modernom pavilóne pred novým múzeom nákladných vozidiel Tatra. 

04.06.2021

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...