1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia áut v Británii pokračovala v poklese aj v októbri

cars parking3Londýn - Produkcia áut v Británii klesla aj minulý mesiac, čo znamená, že pokles výroby zaznamenala ostrovná krajina už 16 z posledných 17 mesiacov. Informovalo o tom vo štvrtok britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT).

Podľa SMMT sa v Británii vyrobilo v októbri 134.752 vozidiel, čo medziročne predstavuje pokles o 4 %. Tempo poklesu sa tak mierne zrýchlilo, keď v septembri pokles dosiahol 3,8 %.

Výsledky ovplyvnil domáci aj zahraničný trh. Výroba áut určená pre domáci trh klesla o 10,7 %, pre zahraničný trh pokles dosiahol 2,6 %. Na export však smeruje viac než 80 % britskej produkcie. Za 10 mesiacov tohto roka sa produkcia áut v Británii znížila o 14,4 % na 1,12 milióna vozidiel.

Šéf SMMT Mike Hawes už niekoľkokrát varoval pred rizikami v dôsledku neistoty spojenej s brexitom. Po októbrových výsledkoch opätovne upozornil na problémy, ktoré britský automobilový sektor čakajú.

"Ďalší mesiac poklesu produkcie znamená, že sektor čakajú mimoriadne ťažké časy," povedal Hawes, pričom poukázal na fakt, že britský automobilový sektor ťahá najmä export. Británia tak musí urobiť všetko pre to, aby aj po odchode krajiny z Európskej únie zostali obchodné vzťahy medzi týmito trhmi bezproblémové.

06.12.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...