1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia áut v Británii na začiatku roka klesla, pokles bol však minimálny

cars parking2Londýn - Produkcia áut v Británii zaznamenala na začiatku roka pokles, jeho rozsah bol však minimálny, keď celkový objem produkcie ovplyvnilo prudké zvýšenie výroby elektrických áut. Uviedlo to v piatok britské Združenie výrobcov a predajcov motorových vozidiel (SMMT).

Podľa údajov SMMT sa v Británii vyrobilo v januári celkovo 68.790 áut, čo medziročne predstavuje pokles o 215 vozidiel (0,3 %). Na porovnanie, v decembri klesla produkcia oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 17,9 %.

V januári sa pod pokles podpísali najmä štrukturálne zmeny, keď jeden z veľkých výrobných závodov prešiel z produkcie osobných áut na dodávky. Okrem toho niektorých výrobcov stále ovplyvňovali problémy v dodávateľskom reťazci.

Na druhej strane, výroba elektrických vozidiel prudko vzrástla a celkový pokles produkcie zmiernila. V januári sa vyrobilo 28.329 elektromobilov, čo znamená zvýšenie o 49,9 %.

Produkcia pre domáci trh vzrástla o 5,6 % na 12.196 áut. Na druhej strane, áut na vývoz bolo vyrobených o 1,5 % menej než pred rokom, za čím je najmä pozastavenie dodávok do Ruska.

06.03.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...