1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia áut v Británii klesla v októbri takmer o pätinu

car factory bigLondýn - Britské automobilky vyrobili minulý mesiac takmer o pätinu áut menej než v rovnakom mesiaci minulého roka. Informoval o tom vo štvrtok britský Zväz výrobcov a predajcov áut (SMMT), ktorého údaje zverejnila agentúra DPA.

Ako SMMT uviedol, v októbri sa v Británii vyrobilo 110.179 áut. V porovnaní s októbrom 2019 to predstavuje pokles o 18,2 %. Pod takmer pätinový prepad výroby sa podpísali zahraničný aj domáci trh, pre britských výrobcov sú však rozhodujúce dodávky do zahraničia, kde pokles dosiahol 19,1 %. Čo sa týka výroby pre domáci trh, tam pokles predstavoval 13,6 %.

Prudko sa znížila produkcia pre európsky a americký trh, naopak, export do Japonska a Číny bol omnoho vyšší. V prvom prípade vzrástol o 57,1 %, v druhom o 9,7 %. Napriek tomu ani tieto trhy nedokázali vykompenzovať straty britských výrobcov v Európe, USA, alebo na domácom trhu.

Za 10 mesiacov tohto roka klesla produkcia áut v Británii o viac než tretinu. Od začiatku roka do konca októbra sa v krajine vyrobilo o 379.308 áut menej než za rovnaké obdobie roka 2019, čo predstavuje pokles produkcie o 33,8 %.

Ako povedal šéf SMMT Mike Hawes, najnovšie údaje sú ďalšou zlou správou pre britský automobilový priemysel, ktorý zápasí s dôsledkami pandémie nového koronavírusu, blížiaceho sa brexitu a navyše aj s tlakom na urýchlený presun z klasických na elektrické vozidlá.

Dodal, že je nevyhnutné, aby britská vláda uzatvorila s Európskou úniou obchodnú dohodu a zabránila tak zavedeniu dovozných ciel a kvót. SMMT odhaduje, že v prípade nedohody by britský automobilový priemysel zaznamenal v najbližších piatich rokoch straty 55,4 miliardy libier (62,16 miliardy eur).

08.12.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...