1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Príležitosťou pre firmy z EÚ je výroba batérií pre elektromobily

charging e carBratislava - Do roku 2030 bude v EÚ jazdiť 25 až 30 miliónov automobilov s elektrickým alebo vodíkovým pohonom. Pre firmy z EÚ by to mala byť príležitosť najmä pri výrobe batérií do elektromobilov.

Trh s batériami má v roku 2025 potenciál asi 250 miliárd eur. Uviedol to v Bratislave v rámci Stredoeurópskej energetickej konferencie (CEEC) 2018 podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

"Dokážeme sa úspešne chopiť aj štvrtej priemyselnej revolúcie a tranzície na čistú energiu," povedal. Tieto zmeny sú podľa Šefčoviča zároveň príležitosťou napríklad v oblasti výroby batérií, ktorá bude nevyhnutne rásť s nárastom elektromobility.

"Želáme si, aby túto oblasť silnejšie uchopili európske firmy. Nemôžeme tvrdiť, že vyrábame najlepšie autá na svete a pritom v nich používať batérie dovážané odniekiaľ z ďalekej Ázie," podčiarkol. Zaostávanie EÚ za vývojom batérií pre elektromobily v Ázii sa podľa jeho slov znížilo z piatich rokov na tri roky.

Pri prechode krajín EÚ na čistú energiu tzv. dekarbonizáciou chce EK podľa Šefčoviča ďalej diskutovať s krajinami, ktorých sa bude týkať útlm ťažby uhlia. "Chceme s nimi hľadať nástroje a možnosti transformácie dotknutých regiónov," podčiarkol.

Konferencia CEEC bude pokračovať v utorok 20. novembra. Zameria sa na klimatické ciele, dekarbonizáciu, tzv. smart riešenia v energetike, ale aj problematiku investícií do energetiky.

Organizátorom konferencie je Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA). Konferencia sa koná pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR a slovenského predsedníctva vo V4.

27.11.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...