1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prevádzkový zisk Mercedes-Benz za 1. štvrťrok vzrástol

Mercedes Benz logo1Stuttgart - Nemecká automobilka Mercedes-Benz zaznamenala v 1. štvrťroku 2023 nárast prevádzkového zisku, keďže sa jej podarilo zmierniť vplyv vysokej inflácie. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

Automobilka uviedla, že jej prevádzkový zisk pred úrokmi a zdanením sa v prvých troch mesiacoch 2023 zvýšil na 5,5 miliardy eur z 5,2 miliardy eur v rovnakom období minulého roka.

Vyššie ceny vozidiel pomohli spoločnosti vykompenzovať rast nákladov na materiály, uviedol vo vyhlásení finančný šéf Mercedesu Harald Wilhelm.

Mercedes predal v 1. štvrťroku 503.500 áut, čo predstavuje nárast približne o 3 % oproti predchádzajúcemu roku. Automobilka uviedla tiež, že zaznamenala "pevné tempo rastu" predaja elektrických vozidiel aj špičkových vozidiel s vysokou maržou.

Konkrétne, predaj vozidiel na batérie sa v 1. kvartáli takmer zdvojnásobil na 51.600 kusov, čo predstavovalo 10 % z celkového predaja skupiny. Prispelo k tomu najmä prudké zvýšenie, až o 327 %, predaja elektrických vozidiel v Spojených štátoch, kde sa vláda snaží vyvíjať tlak na spotrebiteľov, aby kupovali viac áut na batérie. Zároveň predaj prémiových vozidiel Mercedes vzrástol v 1. štvrťroku medziročne o 18 % na 91.800 kusov.

Úplné výsledky za 1. štvrťrok zverejní Mercedes-Benz 28. apríla.

03.05.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...