1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prepúšťanie v GM podráždilo D. Trumpa, vyhráža sa zrušením dotácií

general motors logo companyWashington - Úsporný program, ktorý americká automobilka General Motors (GM) oznámila tento týždeň, podráždil amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Program počítajúci s rozsiahlym rušením pracovných miest by mal totiž zasiahnuť oblasti, kde má Trump početnú voličskú základňu. Tú si vybudoval práve sľubmi o zvýšení počtu pracovných pozícií. Na plány vedenia GM preto reagoval hrozbami o prípadnom zrušení dotácií.

Najväčšia automobilka v USA v pondelok (26. 11.) oznámila, že v Severnej Amerike zatvorí päť závodov a zruší 14.000 pracovných miest, uviedla agentúra AP. Z piatich závodov až štyri plánuje zatvoriť v USA, pričom k masívnym škrtom dôjde na Stredozápade, čo je pre Trumpa politicky citlivá oblasť. Tam pred prezidentskými voľbami prisľúbil oživenie výroby a nové pracovné miesta.

Trump na Twitteri uviedol, že "GM a jeho šéfka Mary Barraová ho veľmi sklamali za plány zatvoriť závody v Ohiu, Michigane a Marylande, zatiaľ čo v Mexiku a Číne ich ponechávajú". "USA General Motors zachránili a takto sa nám poďakoval!" dodal. Zároveň varoval, že zruší všetky dotácie pre automobilku vrátane daňových úľav na kúpu elektromobilov.

V rozhovore pre denník The Wall Street Journal uviedol, že so šéfkou GM o zatváraní závodov ešte predtým hovoril a povedal jej, že "firma by mala prestať vyrábať autá v Číne a namiesto toho otvoriť nový závod v Ohiu". Ten by mal byť náhradou za závod určený na zatvorenie.

"Mali by, dočerta, otvoriť nový závod, a to veľmi rýchlo," povedal Trump pre The Wall Street Journal a dodal, že dal Barraovej jasne najavo, že "by mohla mať problém".

Ohio je pre Trumpa zvlášť citlivý štát. Práve pre jeho sľuby o nových pracovných miestach vyhral v tomto štáte o viac než 8 percentuálnych bodov. A od tohto štátu si veľa sľubuje aj v budúcej prezidentskej kampani.

Barraová ale trvá na tom, že reštrukturalizácia je v súčasnosti nevyhnutným krokom, aby firma mohla pokračovať v investíciách do nových technológií a zároveň ustála prípadné zhoršenie situácie v budúcnosti. Poukázala aj na slabý predaj v USA, načo ju Trump poučil, aby GM vyrábal v USA taký model, ktorý sa bude lepšie predávať.

11.12.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...