1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Opel musí zvolať do servisov približne 100.000 vozidiel

opel logo 3Berlín - Nemecké ministerstvo dopravy oznámilo, že nariadi zvolanie približne 100.000 vozidiel Opel na preskúmanie emisií po tom, ako v pondelok (15. 10.) vyšetrovatelia prehľadali kancelárie výrobcu automobilov.

Nemecký Spolkový úrad pre automobilovú dopravu (KBA) našiel v roku 2015 štyri softvérové programy schopné upravovať emisie vozidiel a nariadil spoločnosti Opel aktualizovať softvér a odstrániť ich, uviedlo nemecké ministerstvo dopravy.

Ale po objavení piateho softvéru začiatkom roka 2018, ktorý KBA označil za nelegálny, prebieha aktuálne oficiálne vyšetrovanie s cieľom nariadiť povinné zvolanie modelov Cascada, Insignia a Zafira, pokračuje vyhlásenie ministerstva.

Podľa neho KBA informoval prokuratúru vo Frankfurte nad Mohanom o nelegálnom softvéri v apríli.

Opel oznámil, že plne spolupracuje s úradmi, ale nemôže komentovať podrobnosti vo vyšetrovaní.
"Spoločnosť Opel znova potvrdzuje, že jej vozidlá spĺňajú príslušné predpisy," povedala automobilka.

Oficiálne zvolávanie zhruba 100.000 problematických vozidiel sa má začať onedlho.

Nemeckí prokurátori v pondelok prehľadali pobočky spoločnosti Opel v Rüsselsheime a Kaiserslauterne. Prokuratúra uviedla, že skúma 95.000 vozidiel vybavených motormi Euro 6d.

Skupina PSA, ktorá vlastní značky Opel a Vauxhall, odmietla správy komentovať.

Modely Opel Insignia, Zafira a Cascada boli vyvinuté, keď spoločnosť Opel a jej sesterskú značku Vauxhall vlastnila americká automobilka General Motors. Francúzska PSA ju od nej kúpila v roku 2017.

Opel v roku 2016 uznal, že model Zafira má namontovaný softvér, ktorý za určitých okolností vypne systémy na úpravu emisií výfukových plynov. Opel vtedy trval na tom, že iba využil "právne medzery".

25.10.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...