1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Odstávka v továrni Jaguaru v Castle Bromwich potrvá o 2 týždne dlhšie

Jaguar Land RoverCastle Bromwich - Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) zatvorí svoju montážnu továreň v Castle Bromwich na dlhší čas, než sa pôvodne predpokladalo. Jaguar totiž inštaluje zariadenia potrebné pre výrobu elektromobilov.

Spoločnosť pôvodne chcela uzatvoriť továreň na šesť týždňov počas leta a plánovala ju otvoriť na jeseň. Ako pre Financial Times potvrdil hovorca automobilky, továreň, ktorá otvorila svoje brány začiatkom septembra, sa však musela opäť uzatvoriť na tento a budúci týždeň. Následne bude normálne pracovať až do prelomu októbra a novembra, keď JLR počas prvého novembrového týždňa opäť odstaví montážne linky, aby obmedzil možné problémy súvisiace s odchodom Británie z Európskej únie, ktoré má nastať 31. októbra.

Továreň Castle Bromwich vyrába sedany značky Jaguar, o ktoré záujem neustále klesá, keďže čoraz viac zákazníkov kupuje športovo-úžitkové modely. Budúcnosť lokality, kde pracuje zhruba 2000 ľudí, zabezpečil sľub JLR, že v tejto továrni začne vyrábať elektrické a hybridné vozidlá. Prvým bude nástupca modelu XJ. JLR do 'fabriky' investoval jednu miliardu libier (1,13 miliardy eur).

Hovorca zdôraznil, že súčasná odstávka súvisí s inštaláciou nových zariadení, a nie je reakciou na pokles dopytu po modeloch značky Jaguar. Podľa jeho slov mnohí zamestnanci sú v práci a zaoberajú sa údržbou alebo školeniami. Tí, ktorí do práce nemusia prísť, aj napriek tomu poberajú plat.

Továreň vyrába sedany XF a XE, po ktorých dopyt klesá, ako aj športové modely F-type. Minulý rok továreň prešla na trojdňový pracovný týždeň, aby upravila produkciu podľa dopytu a zabránila rozsiahlemu prepúšťaniu. JLR v súčasnosti začal s postupným prepúšťaním 4500 administratívnych zamestnancov, čo je súčasťou programu na úsporu nákladov v objeme 2,5 miliardy GBP s cieľom obnoviť ziskovosť.

Hovorca JLR pre Financial Times uviedol: "Nedávno sme predstavili plány výroby radu nových elektrifikovaných vozidiel v Castle Bromwich. Ide o súčasť nášho záväzku od roka 2020 ponúkať zákazníkom elektrifikované verzie všetkých nových modelov Jaguar a Land Rover." Podľa jeho slov tento úmysel "vyžaduje podstatnú modernizáciu infraštruktúry v našej továrni v Castle Bromwich, ktorá má určitý krátkodobý dosah na výrobné plány".

09.10.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...