1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecký výrobca autokomponentov Schaeffler sa vlani vrátil k zisku

schaeffler logoBerlín - Nemecký výrobca komponentov pre automobilový a priemyselný sektor Schaeffler sa po stratovom roku 2020 vrátil vlani k zisku. Prispel k tomu rast tržieb naprieč všetkými divíziami a regiónmi.

Spoločnosť, ktorej výsledky zverejnil server RTTNews, v utorok uviedla, že za minulý rok dosiahla čistý zisk 756 miliónov eur. V roku 2020 vykázala stratu na úrovni 428 miliónov eur. Výsledky za daný rok výrazne ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, ktorá obmedzila ekonomickú aktivitu, čo sa odrazilo aj na dopyte po produktoch nemeckej firmy.  

Zisk po úprave o mimoriadne položky predstavoval 748 miliónov eur. V roku 2020 zaznamenal Schaeffler upravený zisk na úrovni 321 miliónov eur. Upravená EBIT (zisk pred úrokmi a daňami) marža vzrástla v minulom roku na 9,1 % zo 6,3 % v roku 2020. Výsledky do veľkej miery podporila priemyselná divízia, čiastočne však aj divízia automobilových technológií v 1. polroku roka. Výrazný vplyv na hospodárske výsledky mali aj opatrenia na zníženie štrukturálnych nákladov.

Tržby za minulý rok vzrástli na 13,9 miliardy eur z 12,6 miliardy eur v roku 2020. Bez započítania kurzových vplyvov sa tržby zvýšili o 9,7 %. Rast zaznamenali vo všetkých divíziách a naprieč všetkými regiónmi, v ktorých Schaeffler pôsobí.

Spoločnosť však zároveň informovala, že odhad na tento rok predbežne pozastavuje. Dôvodom je vojna na Ukrajine a očakávané dôsledky pre svetovú ekonomiku.

21.03.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...