1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecko zvýši dotácie na elektrické vozidlá aj počet nabíjacích staníc

charging e carBerlín - Nemecko zvýši dotácie na elektrické vozidlá aj počet nabíjacích staníc v krajine. Toto rozhodnutie poukazuje na rastúce obavy lídrov v priemysle aj politikov, že krajina zaostáva za svojimi konkurentmi v rozhodujúcej oblasti.

Medzi opatrenia, na ktorých sa vláda v pondelok (4. 11.) večer dohodla s priemyselníkmi na „auto-summite“ za predsedníctva kancelárky Angely Merkelovej, patria štedré finančné stimuly na kúpu elektromobilov.

Pri modeloch s cenou do 40.000 eur sa tak jednorazový príspevok zvýši zo 4000 na 6000 eur. V prípade elektrických modelov s cenou vyššou ako 40.000 eur, bol stanovený pevný stimul vo výške 5000 eur. Hybridné vozidlá budú tiež profitovať z nového režimu dotácií. Náklady na stimuly sa rozdelia medzi nemeckú vládu a priemysel. Berlín uviedol, že program bude pokrývať 650.000 - 700.000 vozidiel. „Posun smerom k e-mobilite nebol nikdy atraktívnejší,“ uviedol Helge Braun, blízky poradca Merkelovej a vedúci jej kancelárie.

Nástup elektrických vozidiel v Nemecku je pomalý. Po cestách v krajine jazdilo v auguste tohto roku len zhruba 220.000 elektromobilov. Nízky počet odráža nedostatočnú ponuku elektrických modelov od nemeckých výrobcov, ale aj nedostatok nabíjacích miest v mnohých častiach krajiny. Nemecko plánuje do roku 2030 zvýšiť počet elektromobilov na 7 až 10 miliónov, čo je súčasťou širšieho úsilia o redukciu emisií oxidov uhlíka v najväčšej európskej ekonomike.

Automobilové skupiny, ako napríklad Volkswagen (VW), sľúbili, že uvedú na trh rad nových elektrických modelov, aby dohnali európskych a ázijských súperov. Skupina VW v pondelok oficiálne spustila novú montážnu linku na výrobu elektromobilov vo svojom závode v Zwickau.

V rámci podpory takýchto vozidiel sa vláda a zástupcovia priemyslu dohodli aj na rozšírení siete nabíjacích staníc v Nemecku. V súčasnosti existuje po celej krajine iba 21.000 staníc. Podľa plánov schválených v pondelok večer sa má tento počet v priebehu nasledujúcich dvoch rokov zvýšiť o 50.000.

13.11.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...