1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Napriek rastúcim cenám palív sa neočakáva masové šírenie elektromobilov

Bratislava - Napriek rastúcim cenám palív je masový záujem o elektromobily nepravdepodobný. Vyplýva to zo štúdie spoločnosti Deloitte, na ktorej sa zúčastnilo 4760 respondentov zo siedmich krajín Európy - Belgicka, Francúzska, Nemecka, Talianska, Španielska, Turecka a Veľkej Británie.

Hlavnými dôvodmi nezáujmu o automobily na elektrický pohon zostáva ich krátka dojazdová vzdialenosť, dlhý čas potrebný na nabitie batérií a vysoká cena. "Záujem o automobily s elektrickým pohonom na batérie síce stúpa a 69 % európskych respondentov sa dnes považuje za možných priekopníkov kúpy elektromobilu alebo sú ochotní o tom uvažovať. Súčasná ponuka na trhu však zďaleka nespĺňa očakávania spotrebiteľov," priblížil vedúci globálnej skupiny spoločnosti Deloitte pre automobilový priemysel Craig Giffi. Z týchto dôvodov sa odhaduje, že elektrický automobil si do roku 2020 kúpia nanajvýš 2 % týchto spotrebiteľov.

Štúdia Deloitte tiež ukázala, že európski spotrebitelia nebudú chcieť platiť za elektromobily nadštandardne vysoké sumy. "Znamená to, že pre rozhodnutie o kúpe elektromobilu budú aj naďalej veľmi dôležité štátne stimuly, ako napr. zníženie daní, oslobodenie od dane alebo bonusové platby," ozrejmil vedúci automobilového sektoru spoločnosti Deloitte v Nemecku Martin Hoelz.

Podľa 57 % respondentov by cena za elektromobil mala byť rovnaká alebo menšia ako cena bežného auta. Len štvrtina respondentov by bola ochotná za elektromobil zaplatiť viac ako 1500 eur nad bežnú cenu.
"Na hromadné rozširovanie elektromobilov vrátane Slovenska bude mať značný vplyv viacero faktorov – od rastúcej ceny pohonných hmôt, modernizácie spaľovacích motorov až po energetickú pripravenosť na nutné dobíjanie akumulátorov," uzavrel vedúci partner Deloitte pre odvetvie výroby a spotrebného priemyslu Bronislav Pánek.

15.04.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...