1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MOV nesúhlasia so znížením skupinového hodnotenia zamestnancov

volkswagen factoryBratislava - Moderné odbory Volkswagen Slovakia (MOV) nesúhlasia so znížením skupinového hodnotenia zamestnancov. Podľa jeho predsedu Zoroslava Smolinského tento krok nemá žiadnu súvislosť s predĺžením doby trvania dohody o konte pracovného času (KPČ).

Ako uviedol vo štvrtok na stretnutí s novinármi, jeho výška závisí vždy od zaradenia zamestnanca do organizačnej štruktúry, alebo od hodnotenia výsledkov plnenia cieľov najbližšieho priameho nadriadeného vedúceho zamestnanca. "Mrzí nás a považujeme to za minimálne nevhodné, ak nie priamo zlý úmysel, že vedenie 'najlepšieho zamestnávateľa' má potrebu ospravedlňovať svoje nesprávne organizačné a podnikateľské rozhodnutia spájaním ochrany najlepších záujmov našich zamestnancov, ktoré sme urobili nepodpísaním dohody o KPČ.

Podľa neho MOV bude od zamestnávateľa veľmi dôsledne vyžadovať vysvetlenie spomínaného zníženia skupinového hodnotenia zamestnancov a dôsledné preukázanie splnenia podmienok šetrenia 1 % priamo riadených nákladov na úrovni VW SK ako celku.

"V opačnom prípade to budeme považovať za preukázateľné porušenie platnej a účinnej kolektívnej zmluvy. Vedenie spoločnosti VW SK nás postavilo do pozoru. Jedná sa hlavne o to, že posledné, čo by niekto mohol urobiť, je siahnuť ľuďom na peniaze. A vedenie spoločnosti sa neštíti takých krokov a chcú znížiť skupinové hodnotenie z 10 na 5 % len kvôli tomu, aby VW vykázal nejaké zisky. Toto zníženie by sa malo týkať všetkých zamestnancov, pričom nemáme nič také zakotvené ani v kolektívnej zmluve. Všetky takéto rozhodnutia musia s nami (s MOV) prerokovať. Dúfam, že vedenie prehodnotí svoje rozhodnutie, lebo zamestnanci si takého poďakovanie určite nezaslúžia. Mali sme nábehy výroby, robili veľa a je nemysliteľné, aby im siahli na peniaze. Nebudem predbiehať, necháme vedeniu časový priestor na ich vyjadrenie, ale ak by to malo pokračovať v týchto tendenciách, budeme zvažovať protesty.

Spoločnosť Volkswagen Slovakia vopred informovala vedenie MOV, ako aj svojich zamestnancov, že nepodpísanie Dohody o konte pracovného času bude mať vplyv na zvýšené náklady firmy, čo sa prejaví aj na zníženom skupinovom hodnotení (skupinovej odmene) na garantovanú výšku 5 % tarifnej mzdy. "Napriek našej snahe odbory MOV Dohodu o KPČ nepodpísali. Zníženie skupinového hodnotenia nastalo v zmysle ustanovenia kolektívnej zmluvy podpísanej v roku 2017," píše sa v stanovisku spoločnosti.

"Pripomíname, že skupinové hodnotenie je len jedna z variabilných zložiek, ktorá je vyplácaná nad rámec základnej mzdy. Ďalšou variabilnou zložkou je osobné hodnotenie, ktorého vyplácanie sa týmto nemení," uvádza sa v stanovisku.

04.10.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...