1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Model Kia XCeed a koncept „Imagine by Kia“ získali ocenenie iF Design Awards 2020

KIA logo bigSOUL - Mestský crossover Kia XCeed, vyrábaný v závode Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom, a koncept „Imagine by Kia“ získali prestížne ocenenia iF Design Awards 2020.

Obe vozidlá demonštrujú prístup spoločnosti Kia Motors Corporation k vývoju produktov značky v dobe elektrifikovanej mobility.

Koncept „Imagine by Kia“, ktorý dostal cenu v kategórii „Profesionálny koncept“, je vizuálnym stelesnením vôle spoločnosti Kia vytvárať a popularizovať vzrušujúce elektrické autá. XCeed bol po úspešnom uvedení na európsky trh v roku 2019 ocenený v kategórii „Produkt“.
Tento dvojitý úspech opäť ilustruje silu kórejského výrobcu v automobilovom dizajne. Kia získala svoju prvú cenu iF Award v roku 2010 a odvtedy každý rok vytvorila najmenej jeden dizajn vozidla, ktorý bol ocenený. Vďaka triumfom v roku 2020 sa celkový počet ocenení iF Design Awards pre spoločnosť Kia zvýšil na 20.

„Spoločnosť Kia sa snaží o neustále zlepšovanie kvality a fascinujúce a zaujímavé skúsenosti zákazníkov,“ povedal Karim Habib, vedúci dizajnérskeho centra Kia. „Crossover XCeed a Imagine by Kia prezentujú našu víziu. Som veľmi hrdý na to, že úsilie nášho tímu oceňujú zákazníci na celom svete. “

Kia XCeed - ďalší ocenený dizajn

Žilinský model Kia XCeed, ktorý bol ocenený za dizajn v kategórii „Produkt“, je nový mestský crossover - úžitkové vozidlo (CUV), ktoré kombinuje praktickosť SUV so športovými prvkami a ovládateľnosťou hatchbacku. Zamerané je na rastúcu túžbu európskych vodičov po automobiloch, ktoré ponúkajú viac emócií a dynamiky ako SUV, pokiaľ ide o vzhľad a spôsob jazdy.

Nové CUV, navrhnuté ako športová alternatíva k tradičnému SUV, ponúka porovnateľnú úroveň priestoru pre cestujúcich a batožinu. Vozidlo „baví“ vodičov svojou športovou ovládateľnosťou a pohodlnou a istou jazdou, pričom poskytuje lepší výhľad na cestu ako štandardný hatchback.

Auto bolo navrhnuté výhradne pre európskych zákazníkov v európskom dizajnovom štúdiu Kia vo Frankfurte v Nemecku a vyrába sa jedine v slovenskom závode. Pre európskych vodičov ponúka niečo osviežujúce a odlišné. Kia XCeed sa začala predávať v Európe v druhej polovici roku 2019. Prvý elektrifikovaný variant vozidla bude v predaji v prvej polovici roku 2020 s príchodom XCeed PHEV.

Trofej XCeed v kategórii „Produkt“ znamená, že všetci štyria zástupcovia novej modelovej rady Ceed dostali ocenenie iF Awards. Kia bola v roku 2019 ocenená iF Awards dokopy trikrát – za päťdverový hatchback Ceed, Ceed Sportswagon a päťdverový športový kombi-hatchback ProCeed.

„Tešíme sa z úspechov a pozornosti, ktoré XCeed získava u odborníkov na dizajn,“  okomentoval jubilejné dvadsiate ocenenie iF Design prezident Kia Motors Slovakia Kyong-Jae Lee. „Veríme, že aj vďaka ekologickému plug-in hybridnému pohonu, ktorý XCeed dostane v najbližšej dobe, bude tento model v očiach zákazníkov atraktívny aj po technickej stránke.“

Cena „Profesionálny koncept“ za koncept Imagine by Kia

Koncept „Imagine by Kia“ je čisto elektrický štvordverový osobný automobil, ktorý spája prvky elegantného a „atletického“ rodinného sedanu, „svalnatého“ športovo-úžitkového vozidla a univerzálneho priestranného crossoveru. Zámerne je určený na to, aby nespadal do preddefinovaných kategórií vozidiel v automobilovom priemysle. Je tiež definovaný svojou budúcou generáciou pohonných jednotiek s nulovými emisiami: nízko položená a indukčne nabíjaná batéria, ktorá poháňa elektrické motory v každej náprave. Koncept „Imagine by Kia“ bol prvýkrát odhalený na autosalóne v Ženeve v roku 2019.

V roku 2020 sa spoločnosť Kia bude stále viac zameriavať na vozidlá s vnútorným spaľovaním a na vozidlá poháňané elektrickou energiou s nulovými emisiami. Model „Imagine by Kia“, ktorý bol navrhnutý ako štandardný symbol automobilového priemyslu 21. storočia, opätovne interpretuje a posúva mnohé z dizajnérskych motívov zavedených touto značkou a určených pre nadšenie vodičov.

Cena iF Design Award 2020: 7 298 produktov z 56 krajín

Ocenenie iF Design Award, prvýkrát odovzdané v roku 1953, je jedným z najprestížnejších ocenení za dizajn na svete, ktoré každoročne organizuje Medzinárodné Dizajnérske Fórum v Hannoveri: najstaršia nezávislá dizajnérska inštitúcia na svete.

V roku 2020 sa na udeľovaní cien zúčastnili výrobcovia z 56 krajín z celého sveta, ktorí spolu odovzdali 7 298 prihlášok svojich produktov. Každý z nich posúdila medzinárodná porota zložená zo 78 odborníkov na dizajn.

Cena iF Design Award sa odovzdáva v siedmich kategóriách: produkt, komunikácia, balenie, architektúra, interiérová architektúra, dizajn služieb a profesionálny koncept. Víťazi budú formálne ocenení na výstave „iF Design“ v Berlíne, v UNESCO City of Design 4. mája 2020. Ocenení účastníci budú vystavení aj v berlínskej kaviarni Moskau od 2. do 10. mája.


Kia Motors Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výroba automobilov ako aj motorov bola spustená v decembri 2006. V súčasnosti Kia na Slovensku zamestnáva viac ako 3 800 ľudí a vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych úpravách - päťdverový Ceed, Sportswagon, ProCeed, CUV Kia XCeed a športovo-úžitkový Kia Sportage. Spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 3,5 milióna vozidiel a 5 miliónov motorov.

18.02.2020

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...