1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Jediná výrobná hala na Slovensku s certifikátom A0 sa nachádza v Krušovciach

ZKW LogonewSpoločnosť ZKW minulý rok rozšírila svoj závod v Krušovciach o dodatočných 37 500 m2, čím zdvojnásobila výrobnú plochu a vytvorila aj nové kancelárske priestory a vzdelávacie centrum. ZKW v Krušovciach plánuje celkovo preinvestovať 155 miliónov eur.

Projekt závodu ZKW v Krušovciach, ktorý realizovala spoločnosť STRABAG, získal vďaka progresívnemu a nezvyčajnému dizajnu od Združenia pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva – ABF Slovakia ocenenie „Stavba roka 2019“. „Veľmi sa tešíme z prestížneho ocenenia. Do závodu v Krušovciach sme v ostatných rokoch investovali nemalé prostriedky, keďže sme chceli, aby projekt svojou inovatívnou architektúrou a čistým dizajnom korešpondoval s filozofiou našej značky,“ vyhlásil Oliver Schubert, riaditeľ ZKW Group GmbH.

Inovatívna a ekologická konštrukcia

Fabrika ZKW v Krušovciach je druhým najväčším výrobným závodom koncernu ZKW. V Krušovciach sa vyrábajú prevažne hlavné svetlomety a hmlové svetlá, no vyvíjajú sa tu aj nové osvetľovacie systémy. Špecifikom závodu je výroba plastových dielov, pomocou 45 vstrekolisov, no v modernizovanom slovenskom závode sa vyrábajú aj plastové šošovky a moduly.

Závod bol navrhnutý podľa štandardov ECODESIGN a ZKW kládlo pri plánovaní veľký dôraz na ekologickú, nákladovo a energeticky efektívnu výstavbu. Zateplenie fasády panelmi z minerálnej vlny preto považovala firma za samozrejmosť. V čom je závod v Krušovciach výnimočný je ale komplexnosť a inovatívnosť. Výrobné haly sú totiž vykurované odpadovým teplom zo vstrekovacích lisov. Ohriaty vzduch v halách, ktorý sa zhromažďuje v klimatizačných systémoch s vysoko efektívnymi výmenníkmi, umiestnenými na streche, sa využíva na ohrev vody. Výrobná hala je osvetlená energeticky úspornými LED svetlami. Vďaka týmto opatreniam bola budova schopná získať energetický certifikát triedy A0. Závod ZKW v Krušovciach je doteraz prvou výrobnou halou na Slovensku, ktorá získala certifikát A0.

Stavba roka 2019

Obzvlášť ekologická a energeticky úsporná výstavba bola hlavným dôvodom pre udelenie ceny „Stavba roka.“ Cieľom súťaže, ktorú ABF Slovensko organizuje každý rok, je totiž propagácia a podpora kvalitných stavebných projektov. Slávnostné odovzdanie cien bolo kvôli koronakríze tento rok zaznamenané v televíznom štúdiu RTVS a bolo odvysielané dňa 2. júla vo večerných hodinách. Galaprogram obohatili svojimi vystúpeniami Janoška Ensemble a Jana Kirschner.

04.08.2020

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...