1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Japonským automobilkám produkcia stále klesá, úspešný je len Nissan

nissan_logo_smallTokio - Väčšina japonských automobiliek zaznamenala v júli slabšiu produkciu aj predaj, čo je dôsledok silného kurzu jenu, marcového zemetrasenia a cunami na severovýchode krajiny a problémov vo svetovej ekonomike.

Celosvetová produkcia Toyoty klesla v júli 2011 medziročne o 6,1 % na 594.614 áut. Predaj osobných vozidiel, úžitkových áut a autobusov na domácom trhu poklesol viac než o 35 % a vývoz sa znížil o 5 %, keď automobilka obmedzila export najmä do Severnej Ameriky.

Spoločnosť však informovala, že výroba sa už vrátila takmer na úroveň, ktorú firma plánovala pred marcovým zemetrasením. V najbližšom období plánuje Toyota zvýšiť produkciu ešte viac. Medzi októbrom a marcom chce vyrobiť navyše 350.000 áut.

Podstatne horšie výsledky zaznamenala Honda, ktorej celosvetová produkcia klesla v júli viac než o 34 % na 206.727 áut. Bol to už 6. mesiac po sebe, v ktorom Honda zaznamenala pokles výroby. Na domácom trhu predala firma o 31,5 % áut menej a export poklesol o vyše 19 %.

Nedarilo sa ani Suzuki, ktorej celosvetová produkcia sa znížila o 3,6 % na 228.147 áut, ani Mazde, ktorej produkcia klesla takmer o 13 % na 103.384 áut.

Výnimkou je Nissan, ktorý naopak dosiahol v júli najvyššiu produkciu za tento mesiac vo svojej histórii. Firma vyrobila 388.680 automobilov, čo znamená rast produkcie takmer o 18 %.

Dôvodom je najmä zvýšený dopyt v USA po sedane Altima. Na domácom trhu sa síce predaj znížil o 17 %, celosvetový objem predaja však vzrástol o 8 % a vývoz sa zvýšil o vyše 23 %

02.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...