1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

F. Piëch prinúti MAN a Scaniu k tesnejšej spolupráci

Wolfsburg/Mníchov - Patriarcha Volkswagenu (VW) a predseda jeho dozornej rady Ferdinand Piëch chce prinútiť výrobcov nákladných vozidiel, ktorých kontroluje, švédsku Scaniu a nemecký MAN, k tesnejšej spolupráci. Po prvý raz sa Piëch neuspokojí len s väčšinou v dozornej rade podriadených firiem, ale rozhodol sa priamo zasiahnuť aj do ich operatívnej činnosti. Vyplýva to z jeho návrhu na pôsobenie v automobilke MAN, ktorý predložil na schválenie finančnému dohľadu BaFin.

V koncerne MAN sa stane šéfom zásobovania Ulf Berkenhagen, terajší šéf správnej rady automobilky Audi. Jeho pozícia bude silná, lebo sa stane členom správnej rady a dokonca špeciálne preňho bude vytvorená táto funkcia. Nemecký denník Financial Times Deutschland (FTD) z prostredia mníchovskej automobilky zistil, že predseda správnej rady MAN Georg Pachta-Reyhofen a ostatní členovia výkonného orgánu firmy budú ešte dôslednejšie kontrolovaní Volkswagenom.

Berkenhagen má dosiahnuť, že úspory nákladov na nákup materiálov a súčiastok Scanie a MAN dosiahnu v krátkom čase 200 miliónov eur. Piëchovi sa doteraz nedarilo prinútiť oboch výrobcov nákladných vozidiel k tesnejšej spolupráci. Stále trvali na svojej nezávislosti a na jej prekonanie nevyvíjali nijaké úsilie.

FTD uviedol, že Piëch najnovšími opatreniami u oboch podriadených výrobcov nákladných vozidiel chce dosiahnuť najvyššiu svetovú pozíciu aj v tomto sortimente. Vytvorením aliancie MAN a Scanie sa cieľ v Európe stane skutočnosťou, hlavný rival Volkswagenu klesne na druhú priečku. Vo svete sa VW vo výrobe nákladných vozidiel dostane do najsilnejšej sedmičky.

Zmeny vo vedení MAN sa majú uskutočniť 27. júna po valnom zhromaždení jeho akcionárov. Volkswagen, ktorý tento mesiac zvýšil svoj podiel v mníchovskom podniku nad 30 %, si nárokuje v dozornej rade 5 z 8 kresiel.

Berkenhagen je v súčasnosti šéfom manažmentu Audi a zatiaľ aj predsedom dozornej rady MAN. Jeho preradenie do operatívnej sféry umožní výsledok hlasovania na valnom zhromaždení akcionárov. Podľa informačného zdroja prechod Berkenhagena z Audi do Mníchova nevyvolá u výrobcu vysoko kvalitných osobných vozidiel nijaké problémy, lebo jeho budúci nástupca v Audi už pôsobí, pochádza z jeho radov.

30.05.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...