1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čínske firmy investujú do väčšinového podielu v Spykeri 245 mil. eur

spyker_car_logo_smallAmsterdam - Holandská automobilka Spyker, vlastník švédskeho Saabu, sa dohodla s dvoma čínskymi spoločnosťami, že do firmy investujú 245 miliónov eur.

Na základe nezáväznej dohody čínska Zhejian Youngman Lotus Automobile investuje 136 miliónov eur do 29,9-% podielu v Spykeri a do dvoch spoločných podnikov s holandskou spoločnosťou a firmou Pang Da Automobile na výrobu a distribúciu áut v Číne. Spoločnosť Pang Da zasa zvýši veľkosť investície do Spykeru z pôvodných 65 miliónov na 109 miliónov eur, pričom si ponechá dohodnutý 24-% podiel vo firme. Holandská firma tak Číňanom predá väčšinový podiel, aby zabránila krachu Saabu.

Ak všetko pôjde bez problémov, podľa Spykeru by Saab mohol začať v Číne produkovať do dvoch rokov. Dohodu ešte musia schváliť čínske a európske regulačné úrady a Európska investičná banka.

Momentálne sa v Saabe opäť nevyrába, a to aj napriek 45 miliónom eur, ktoré už firma získala od Pang Da za dodávku 1900 áut. Firma pritom obnovila výrobu len pred dvomi týždňami po 7 týždňov trvajúcej odstávke v dôsledku nedostatku komponentov. Spyker je však optimistický. Šéf holandskej spoločnosti Victor Muller povedal, že nová dohoda "výrazne posilňuje finančnú pozíciu Saabu a zabezpečí automobilke strednodobé a dlhodobé financovanie".

Dôležité ale je, aby tento kontrakt prešiel. Pôvodná dohoda Spykeru s čínskou firmou Hawtai skončila napríklad v máji neúspechom potom, ako čínska spoločnosť nezískala potrebné povolenia. V roku 2010 neuspel ani pokus americkej automobilky General Motors predať značku Hummer čínskej firme Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery, keď Číňania nezískali povolenie od čínskej vlády.

13.06.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...