1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čínska Geely zvýšila podiel v automobilke Aston Martin na viac než dvojnásobok

aston martin logoLondýn - Britská automobilka Aston Martin Lagonda zverejnila, že čínska spoločnosť Geely zvýšila svoj podiel v britskej firme na viac než dvojnásobok. Čínska firma sa tak stala tretím najväčším akcionárom v britskom výrobcovi luxusných vozidiel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Firma Aston Martin vo štvrtok uviedla, že Geely do nej investuje 234 miliónov libier (269,31 milióna eur). Jej podiel v britskej spoločnosti sa tak zvyšuje na 17 %. Čínska firma doteraz vlastnila v Aston Martin 7,6-percentný podiel, ktorý kúpila koncom septembra minulého roka. Správa sa odrazila na vývoji akcií Aston Martin, ktoré vzrástli o 14,5 %.

Investícia tak robí z Geely tretieho najväčšieho investora v Aston Martin. Najväčším akcionárom je kanadský miliardár Lawrence Stroll a na druhom mieste je Saudská Arábia. Tá sa dvojkou medzi investormi v britskej firme stala minulý rok, keď jej štátny investičný fond podporil Aston Martin kapitálovou injekciou.

Čínska spoločnosť uviedla, že zvýšenie podielu v Aston Martin odráža jej dôveru v rast firmy, v jej technológie aj manažment. Geely, ktorá zároveň prisľúbila, že do augusta 2024 nezvýši svoj podiel nad 22 %, získa investíciou aj kreslo v správnej rade britskej firmy.

Aston Martin zaznamenal v roku 2019 obrovské straty, keď dopyt po autách spoločnosti ovplyvnilo spomalenie ekonomického rastu v Číne a odchod Británie z Európskej únie. Začiatkom roka 2020 však firmu pred bankrotom zachránil kanadský miliardár Stroll.

31.05.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...