1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aliancia Renaultu s Nissanom zostáva prioritou francúzskej vlády

renault logo 300x200Paríž - Aliancia francúzskej automobilky Renault s japonským partnerom Nissanom zostáva prioritou kabinetu v Paríži v prípade akejkoľvek ďalšej konsolidácie s koncernom Fiat-Chrysler Automobiles (FCA). Vyhlásil to francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

"Nie je v našom záujme oslabiť túto alianciu," povedal Le Maire pre rozhlasovú stanicu Europe 1. Francúzska vláda je najväčším akcionárom Renaultu, v ktorom vlastní 15 %.

Le Maire bol požiadaný, aby sa vyjadril k správam v médiách, že výkonný riaditeľ spoločnosti Fiat Chrysler bol cez víkend v Paríži: „Nespôsobuje mi žiadny problém, ak šéf Fiatu trávil čas v Paríži," vyhlásil.

Francúzska vláda odmieta vinu za neúspešnú fúziu domácej automobilky Renault a americko-talianskeho koncernu FCA. K náhlemu ukončeniu rozhovorov o fúzii došlo totiž 5. júna po tom, ako si vláda v Paríži určila svoje podmienky vrátane zachovania 20-ročného spojenia Renaultu s Nissanom.

Zástupcov francúzskeho štátu v predstavenstve Renaultu požiadali, aby dostali viac času na preštudovanie dohody o fúzii. Tým zabránili hlasovaniu o nej a koncern FCA následne stiahol svoju ponuku na zlúčenie na báze "rovný s rovným", keď by obe firmy získali v spojenom podniku rovnaký podiel 50 %.

Le Maire minulý týždeň požiadavku na čas obhajoval ako "rozumnú". Podľa neho si rozsah plánovanej fúzie "vyžaduje, aby sa s ňou japonský partner stotožnil a nakoniec ju podporil".

Spojenie Renaultu a FCA by viedlo k vytvoreniu tretej najväčšej automobilky na svete po Toyote a Volkswagene. A ak by sa k nim pridali ďalší partneri Renaultu - japonské automobilky Nissan a Mitsubishi, vznikla by aliancia, ktorá by predávala približne 15 miliónov vozidiel ročne.

25.06.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...