1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita v čínskom výrobnom sektore spomalila v decembri tempo rastu

chinese flag1Peking - Aktivita v čínskom výrobnom sektore rástla aj v závere roka 2019, tempo rastu sa však spomalilo. Poukázali na to zverejnené údaje spoločností Caixin a IHS Markit.

Index nákupných manažérov IHS Markit a Caixin pre čínsky výrobný sektor dosiahol v decembri 51,5 bodu oproti novembrovej hodnote 51,8 bodu. To stále predstavuje rast aktivity v sektore, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Zmiernenie rastu v sektore spôsobil najmä slabší rast nových objednávok. Ten dosiahol v decembri trojmesačné minimum, keď exportné objednávky vzrástli iba minimálne.

Aj oficiálny prieskum aktivity vo výrobnom sektore, ktorý začiatkom týždňa zverejnil čínsky štatistický úrad, poukázal na rast sektora. Index podľa štatistického úradu dosiahol 50,2 bodu, rovnakú hodnotu ako v novembri.

Rozdiely v údajoch zo strany štatistického úradu a IHS Markit/Caixin spôsobuje fakt, že zatiaľ čo IHS Markit a Caixin robia prieskum v stredných a malých podnikoch, štatistický úrad sa zameriava najmä na veľké štátne podniky.

09.01.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...