1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Absolventi základných škôl sa môžu opäť prihlásiť do duálneho vzdelávania

car factory bigBratislava - Absolventi duálneho systému vzdelávania majú lepšie uplatnenie na trhu práce a zarábajú viac ako absolventi iných stredných škôl. Aj preto zamestnávatelia naďalej podporujú úzke prepojenie teórie s praxou a ponúkajú aj tento rok možnosť prihlásiť sa do duálneho vzdelávania.

Žiaci, ktorí končia deviaty ročník základnej školy, majú možnosť poslať svoje prihlášky do 20. marca, pripomenul v utorok Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR.  

"Absolventi duálu dosahujú o 22 % vyššiu zamestnanosť, zarábajú v priemere o 17 % viac a miera nezamestnanosti je o 8 % nižšia," uviedol ZAP.

Slovensko patrí do prvej dvadsiatky krajín, v ktorých je zastúpenie robotov v priemyselnej výrobe najvyššie, všetky automobilky sa prihlásili k zelenej transformácii smerom k výrobe bezemisných a nízkoemisných vozidiel. Predseda vzdelávacej komisie ZAP Tomáš Polaščin upozornil, že výber zamestnania sa stal náročnejším. "Uspejú tí absolventi, ktorých dokáže škola pripraviť na nástup moderných technológií a rozvíjať v nich zručnosti, potrebné na adaptáciu na nové podmienky," uviedol.

Študenti duálneho vzdelávania sa pripravujú na svoje povolanie v reálnych podmienkach, priamo u zamestnávateľa. Odborné vzdelávanie je úzko prepojené s využívaním najnovších technológií, zariadení a materiálov. Počas štúdia dostanú študenti motivačné štipendium v rozmedzí od 50 do 200 eur. Žiaci majú možnosť uzatvoriť počas štúdia pracovnú zmluvu s budúcim zamestnávateľom, čo im umožňuje rýchle uplatnenie na trhu práce. Prax priamo vo firme žiakom uľahčuje aj teoretickú časť štúdia, ktorú absolvujú v škole.

"Možnosť odborného výcviku priamo vo firmách, počas ktorého sa žiaci oboznámia s modernými technológiami, s ktorými by sa bežne v škole nestretli, nie je jedinou výhodou duálu. Učenie je prístupnejšie a často aj zábavnejšie, lebo firmy pri výuke používajú prácu s robotmi, 3D tlačiarňami alebo s virtuálnou realitou," priblížil Polačšin.

Najväčší záujem je podľa ZAP o profesie ako je autotronik, odborný informatik, mechatronik v oblasti Industry 4.0, špecialista moderných CNC strojov a liniek, či špecialista na automatizácia a e-mobilitu. Prehľad študijných miest v oblasti automobilového priemyslu môžu študenti získať na stránke Zväzu automobilového priemyslu SR, alebo u regionálnych koordinátorov Štátneho inštitútu odborného vzdelávania.

18.03.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...