1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Toshiba kupuje 60-% podiel vo firme NuGeneration

toshiba-logoTokio - Japonská spoločnosť Toshiba sa dohodla na kúpe kontrolného balíka akcií v britskej firme NuGeneration, ktorá má postaviť tri jadrové elektrárne neďaleko Moorside na severozápade Anglicka.

Toshiba zaplatí za 60-% podiel v projekte približne 100 miliónov libier (120,27 milióna eur). Akvizíciu by chcela dokončiť do júna tohto roka.

Japonský koncern hľadá príležitosti na podnikanie v zahraničí po zemetrasení a prívalových vlnách, ktoré v marci 2011 poškodili jadrovú elektráreň Fukušima. Japonsko v dôsledku toho zastavilo výrobu elektriny z jadra. Británia naopak plánuje zvýšiť výrobu elektriny a zlepšiť infraštruktúru v tomto odvetví do konca dekády.

NuGeneration momentálne vlastnia francúzska spoločnosť GDF Suez a španielska Iberdrola. Toshiba kúpi 50 % akcií od Iberdroly a zvyšných 10 % akcií jej predá GDF Suez, ktorému tak zostane 40-% podiel vo firme.

NuGeneration plánuje vybudovať tri nové jadrové elektrárne v Moorside v spolupráci s GDF Suez a Westinghouse, čo je americká firma, ktorú vlastní Toshiba. Hodnota kontraktu sa odhaduje na 1,2 bilióna jenov (8,47 miliardy eur).

20.01.2014  TASR

PREDPLAŤTE SI