1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Írska CRH sa dohodla na kúpe aktív Lafarge a Holcimu za 6,5 mld. eur

lafarge logoDublin - Írska spoločnosť CRH sa dohodla na kúpe aktív firiem Lafarge a Holcim za 6,5 miliardy eur. Tie musia francúzsky Lafarge a švajčiarsky Holcim ešte pred svojou plánovanou fúziou predať, aby splnili podmienky Európskej únie (EÚ).

CRH, ktorá je v USA najväčším producentom asfaltu na výstavbu diaľnic, tak podľa zdrojov blízkych rokovaniam porazila konzorcium na čele so spoločnosťou Blackstone. Tá ponúkla za aktíva dvoch firiem 5,5 miliardy eur. Írska firma zároveň uviedla, že od Lafarge a Holcimu kupuje aktíva najmä v Európe, ďalej v Kanade, Brazílii a na Filipínach.

Francúzsky výrobca cementu a jeho švajčiarsky konkurent oznámili plán fúzie minulý rok v apríli. Nová spoločnosť, ktorá fúziou vznikne, bude najväčším producentom cementu na svete s ročnými tržbami asi 44 miliárd USD (38,92 miliardy eur).

Brusel so spojením firiem súhlasil v polovici decembra, ale pod podmienkou, že firmy predajú vzájomne sa prekrývajúce aktíva v niektorých krajinách, medzi nimi aj aktíva Holcimu na Slovensku. Ako vtedy uviedla komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová, "odpredaj spomínaných aktív by mal zaručiť, že fúzia nepovedie k narušeniu konkurenčného prostredia". Dohodnutý predaj s írskou CRH by mal teraz Lafarge a Holcimu umožniť dokončiť celý proces fúzie podľa plánu, teda v 1. polroku tohto roka.

09.02.2015 TASR

PREDPLAŤTE SI