1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Vaillant Group spustil výrobu tepelných čerpadiel v senickom závode

vaillant logoSenica - Spoločnosť Vaillant Group spustila na jeseň výrobu tepelných čerpadiel vo svojom novom závode v Senici. Jeho výstavba sa začala v polovici minulého roka a trvala 17 mesiacov. Továreň bude certifikovaná podľa najvyššieho medzinárodného štandardu BREEAM pre udržateľnú výstavbu šetrnú k životnému prostrediu.

Napájaná je elektrickou energiou z obnoviteľných zdrojov energie a vykurovaná tepelnými čerpadlami, informoval riaditeľ výrobných závodov Vaillant Group na Slovensku Radovan Prístavok.

Nový závod vznikol v senickej priemyselnej zóne Kaplinské pole. Celková investícia do nového závodu je vyčíslená na 120 miliónov eur. Vláda SR schválila firme investičnú pomoc vo výške 18 miliónov eur vo forme úľav na dani z príjmov. V novom objekte má pracovať zhruba 900 zamestnancov, z toho 700 výrobných pracovníkov, 80 inžinierov a 120 administratívnych pracovníkov.

Európska únia si stanovila za cieľ nainštalovať ďalších 10 miliónov tepelných čerpadiel do konca roka 2027. "Ako jeden z lídrov na európskom trhu prispejeme k dosiahnutiu tohto cieľa. Už sme rozšírili naše výrobné kapacity vo Veľkej Británii, Francúzsku a v Nemecku. Vďaka novému závodu v Senici sme schopní veľmi flexibilne sa prispôsobiť rastúcemu dopytu po tepelných čerpadlách," skonštatoval výkonný riaditeľ Vaillant Group pre priemysel Klaus König.

Podľa vyjadrenia Prístavka je rozšírenie výrobnej kapacity tepelných čerpadiel Vaillant Group súčasťou strategickej transformácie európskej výrobnej a dodávateľskej siete spoločnosti, zameranej na posilnenie pozície popredného výrobcu tepelných čerpadiel.

Význam priemyselnej výroby tepelných čerpadiel pre Európu zdôraznila počas svojej návštevy závodu aj komisárka EÚ pre energetiku Kadri Simsonová. "Sú jednou z kľúčových technológií v stavebníctve, ktoré nám pomôžu dosiahnuť klimatickú neutralitu do polovice storočia. Aby sa to podarilo, je potrebné masívne rozšíriť udržateľné vykurovacie systémy, akými sú tepelné čerpadlá. Komisia v súčasnosti pracuje na akčnom pláne EÚ pre tepelné čerpadlá, ktorý plánujeme predložiť ešte tento rok," povedala.

15.11.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...