1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Spoločnosti ABB sa v roku 2016 darilo

abb logo1Hospodárske výsledky nadnárodnej spoločnosti ABB zaznamenali pozitívne výsledky. Čistý zisk sa v roku 2016 vyšplhal na 1,96 miliardy USD, čo predstavuje medziročne 2-% nárast.

Základný zisk na akciu v tomto období vzrástol o 5 % na 0,91 USD.  Celkový objem objednávok v roku 2016 zo servisu  vzrástol o 3 % na 18,4-% podiel na celkovom objeme všetkých objednávok. Tržby si udržali stabilnú úroveň, zvýšil sa najmä podiel tržieb za servis, kde vzrástol o tri percentá a dosiahol 17,8-% podiel na celkovom objeme tržieb.

Spoločnosť ABB pokročila vlani aj v realizácii svojej stratégie Next Level, ktorej výsledkom bolo zlepšenie prevádzkovej marže EBITA (zisk pred započítaním úrokov, daní a amortizáciou aktív) o 50 bázických bodov na 12,4 %. Pod vyššiu ziskovosť firmy sa podpísalo pokračovanie v šetrení nákladov a opatrenia na poli produktivity.

Počas roku 2016 vrátila ABB svojim akcionárom prostredníctvom dividend 2,9 miliardy USD a v septembri oznámila ukončenie programu z roku 2014. V októbri 2016 firma zároveň oznámila plány na nový program spätného odkupovania akcií v hodnote okolo tri miliardy dolárov. Nový program, ktorý má prebiehať od roku 2017 do roku 2019, odzrkadľuje dobrú finančnú pozíciu tejto nadnárodnej spoločnosti. Správna rada zároveň navrhla zvýšenie dividendy v roku 2016 o 0,02 CHF na 0,76 CHF na akciu. Návrh je v súlade s politikou firmy, ktorá má viesť v sústavnému postupnému rastu dividendy.
Finančné výsledky za rok 2016 potešili aj ABB na Slovensku. „Zaznamenali sme nárast záujmu na poli automatizácie, robotizácie a digitalizácie, kde je ABB Slovensko jedným z priekopníkov“, uvádza generálny riaditeľ ABB na Slovensku Marcel van der Hoek. „Aj vlani sme pomáhali našim zákazníkom s technológiami, ktoré sú energeticky účinnejšie a efektívnejšie a zároveň znižujú dopad na životné prostredie. Myslím, že tieto trendy budú pretrvávať aj v roku 2017 a som presvedčený, že ABB opäť zohrá na tomto poli dôležitú úlohu.“

Pod priaznivé hospodárske výsledky spoločnosti sa podpísali najmä aktivity vo štvrtom štvrťroku uplynulého roku. Čistý zisk dosiahol 489 miliónov USD oproti 204 miliónom USD v 4. štvrťroku 2015. V tomto období spoločnosť zaznamenala celkovo nárast veľkých objednávok o tri percentá. Pritom jednotlivo až 9 percentný nárast zaznamenala v USA a Číne. Najmä divízia Elektrické siete (Power Grids) vo viacerých ukazovateľoch hrala kľúčovú úlohu. Veľké objednávky zahŕňali napríklad aj 640-miliónovú (USD) objednávku na UHVDC elektrické systémy v Indii, ktoré spoja mestá Raigarh a Pugalur a využijú vo veľkom aj obnoviteľné zdroje energie. Čistý zisk dosiahol v tomto štvrťroku 489 miliónov USD oproti 204 miliónom USD v 4. štvrťroku 2015.

„V 4. štvrťroku 2016 sme zaznamenali rast spoločnosti spôsobený hlavne silnými výsledkami divízie PG,” podčiarkol výkonný riaditeľ ABB Ulrich Spiesshofer. “Naši zákazníci privítali program ABB Ability, ktorý v sebe spája najnovšie technológie ABB ako popredného hráča na digitálnom trhu. V roku 2016 sme urobili značný pokrok v transformovaní ABB do pozície digitálneho lídra s jasnejšou ponukou pre nášho zákazníka.”

22.02.2017

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...