1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Šéf EK J.-C. Juncker vyzval Čínu na zníženie produkcie ocele

steel factory3Chang-čou - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyzval Čínu, aby prijala kroky na zníženie súčasnej nadprodukcie ocele, ktorá poškodzuje oceliarsky priemysel v ostatných krajinách.

Juncker, ktorý sa zúčastňuje na summite skupiny G20 vo východočínskom meste Chang-čou, dnes uviedol, že "sa urýchlene musí nájsť riešenie" v otázke nadmernej produkcie ocele, ktorá podľa obchodných partnerov Pekingu likviduje pracovné miesta na ich trhoch. Zároveň v tejto súvislosti vyzval Čínu, aby pristúpila na celosvetový monitorovací mechanizmus.

Juncker dodal, že je "pripravený brániť záujmy európskeho oceliarskeho priemyslu a jeho zamestnancov". Pripomenul, že v rámci Európy prišiel tento sektor v posledných rokoch o desaťtisíce pracovných miest, pričom čiastočne sa pod to podpísalo nerešpektovanie pravidiel zo strany Pekingu.

Čína, ktorá je najväčším producentom ocele na svete, zvýšila vývoz tejto komodity do krajín EÚ za posledné dva roky na dvojnásobok. Pritom dopyt v tejto oblasti v Európskej únii klesol pod úroveň spred krízového roka 2008. V dôsledku toho klesli ceny ocele v EÚ za posledné dva roky zhruba o 40 %.

Podľa Svetovej asociácie ocele (WSA) za sedem mesiacov tohto roka vyprodukovala Čína 466 miliónov ton ocele, čo predstavuje zhruba polovicu celosvetového objemu produkcie. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka síce Peking produkciu ocele znížil, ale len o 0,5 %. Na porovnanie, zvyšok sveta znížil svoj objem produkcie o 1,2 %.

09.09.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...