1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemeckí výrobcovia stavebných strojov očakávajú prudký pokles predaja

german flag1Frankfurt nad Mohanom  - Po rekordnom roku 2023 sa výrobcovia stavebných strojov v Nemecku pripravujú na výrazný pokles predaja. Vzhľadom na oslabenie dopytu sa v tomto roku očakáva dvojciferný prepad, oznámil vo štvrtok Zväz nemeckých výrobcov strojov a zariadení (VDMA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Výrobcovia sa okrem iného obávajú prepadu bytovej výstavby a rastúcej konkurencie z Číny. Tržby odvetvia v minulom roku vzrástli v nominálnom vyjadrení o 11 %, pričom po zohľadnení inflácie bola ich reálna hodnota vyššia o 4 %. Tento rast však bol spôsobený výlučne spracovaním nevybavených objednávok z predchádzajúcich rokov a prichádzajúce objednávky v poslednom období výrazne klesli.

V roku 2023 boli najviac postihnutí výrobcovia stavebných strojov, ktorých objednávky sa prepadli o 40 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Dôvodom bola napätá situácia v oblasti bytovej výstavby v dôsledku vysokých úrokových sadzieb a cien stavebných prác. Situácia je zložitá aj na čínskom trhu, ktorý trpí pretrvávajúcou krízou v oblasti nehnuteľností.

"Čína prakticky prestala existovať ako odbytový trh pre stavebné stroje vyrobené v Európe," povedal Joachim Strobel, predseda sekcie stavebných strojov v združení VDMA. "Čínski výrobcovia sa čoraz viac tlačia na európsky trh. Existuje podozrenie z nekalej konkurencie, napríklad prostredníctvom cenového dampingu alebo nerešpektovania európskych bezpečnostných požiadaviek," dodal.

22.02.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...