1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čínska skupina CEFC potvrdila prevzatie Žďasu, nahradila Slovákov

zdasPraha - Čínsky investor s konečnou platnosťou prevzal strojársky podnik Žďas zo Žďáru nad Sázavou. Spoločnosť CEFC potvrdila očakávanú udalosť v tlačovej správe.

V Česku už ovláda futbalový klub Slavia, Pivovary Lobkowicz, podiel má aj v spoločnostiach Travel Service a Invia.cz.

Čínska spoločnosť kúpila strojársky podnik od slovenského magnáta Vladimíra Sotáka a jeho skupiny Železiarne Podbrezová. Okrem Žďasu získala aj jeho dcérsku spoločnosť TS Plzeň a väčšinový podiel v nemeckej pobočke ŽĎAS SGS GmbH.

Memorandum o spolupráci podpísali obe strany už 30. marca počas návštevy čínskeho prezidenta v Prahe. Protimonopolný úrad následne povolil transakciu v zjednodušenom konaní koncom júna. Záverečné rokovania o prevode sa uskutočnili v júli.

Generálny riaditeľ Žďasu Miroslav Šabart potvrdil, že šanghajská skupina prevezme českú firmu do konca prázdnin. Podľa jeho slov sa čakalo len na schválenie bánk.

Nový vlastník plánuje posilniť postavenie jednej z najväčších firiem Vysočiny na európskych a svetových trhoch a zvýšiť podiel exportu. "Naším cieľom je strojársky podnik s viac než 2500 zamestnancami úspešne rozvíjať a zaisťovať pre firmu nové zákazky," uviedla výkonná viceprezidentka CEFC Group (Europe) Company Marcela Hrdá, ktorá bude stáť na čele predstavenstva.

V dozornej rade dôjde k výmene slovenských zástupcov. Predsedom rady sa stane Jiang Bingsi, výkonný riaditeľ spoločnosti CEFC Group (Europe). V manažmente podľa informácií MF DNES skončí finančný riaditeľ Jaroslav Mačejovský, ktorý sa vracia do Podbrezovej.

Firma Žďas sa zameriava na tvarovacie stroje, kovacie a hydraulické lisy. Ďalej sú to zariadenia na spracovanie šrotu, spracovanie valcovaných výrobkov, odliatkov a nástrojov, predovšetkým pre automobilový priemysel.

Skupina CEFC už ovládla futbalovú Slaviu alebo Pivovary Lobkowicz a vstúpila aj do leteckej spoločnosti Travel Service, finančnej skupiny J&T, Médea Group a Empresa Media či najväčšieho českého predajcu zájazdov Invia.cz. Okrem toho sa stala aj partnerom českej futbalovej reprezentácie.

18.08.2016TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...