1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výstavba domov v USA sa vo februári nečakane prudko zotavila

house construction1Washington - Po tom, ako sa na začiatku roka výstavba nových domov v USA prepadla, minulý mesiac zaznamenala nečakane prudké zotavenie. Navyše, aj počet nových stavebných povolení sa zvýšil, pričom rast bol tiež výraznejší, než predpovedali ekonómovia.

Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje amerického ministerstva obchodu.

Ministerstvo v utorok uviedlo, že výstavba nových nehnuteľností na bývanie vzrástla v Spojených štátoch vo februári o 10,7 % na ročnú mieru 1,521 milióna jednotiek. Na porovnanie, v januári sa po revízii údajov počet začatých stavieb prepadol o 12,3 % na ročnú mieru 1,374 milióna domov.

Výsledky tak prekonali očakávania. Ekonómovia predpokladali, že výstavba sa zvýši o 7,1 % na ročnú mieru 1,425 milióna, pričom vychádzali z pôvodne udávanej januárovej hodnoty 1,331 milióna domov.

Ministerstvo zároveň zverejnilo, že počet vydaných stavebných povolení vzrástol vo februári o 1,9 % na ročnú mieru 1,518 milióna. To rovnako znamená výrazné zotavenie po tom, ako v prvom mesiaci roka počet vydaných povolení, ktoré sú indikátorom budúcej aktivity v stavebnom sektore, klesol po revízii o 0,3 % na ročnú mieru 1,489 milióna.

Aj v tomto prípade boli údaje lepšie, než sa pôvodne očakávalo. Analytici predpokladali, že počet vydaných stavebných povolení vzrastie vo februári o 1,7 % na 1,495 milióna, vychádzali pritom z pôvodných údajov za január, ktoré poukazovali na 1,470 milióna vydaných stavebných povolení.

28.03.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...