1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Spotreba polystyrénu na Slovensku vlani vzrástla o 2,6 %

PolystyrenBratislava – Spotreba penového polystyrénu (EPS) ako izolačného materiálu na Slovensku vzrástla vlani medziročne o 2,6 %. Zvýšenie nastalo najmä v oblasti aplikácií v stavebníctve.

Vyplýva to z údajov Združenia výrobcov, spracovateľov a užívateľov expandovaného polystyrénu na Slovensku.

Celková spotreba EPS dosiahla v minulom roku 25.840 ton. "K nárastu došlo najmä v oblasti aplikácií v stavebníctve, v oblasti tvarovkového priemyslu zostala táto hodnota približne na rovnakej úrovni," uviedla predsedníčka združenia Marta Strapková. Kým v roku 2001 bola spotreba tohto materiálu na úrovni 6200 ton, najviac, až 30.065 ton, sa ho použilo v roku 2010.

Zvýšenú spotrebu polystyrénu ovplyvnilo najmä zatepľovanie, ktoré patrí k najčastejšiemu typu obnovy budov. Podľa údajov združenia sa súčasná spotreba EPS v Európe blíži k 2 miliónom ton. Izolácie z tohto materiálu vykazujú v stavebných aplikáciách v Európskej únii podiel 78 % a na Slovensku 72 %.

Združenie výrobcov, spracovateľov a užívateľov expandovaného polystyrénu na Slovensku je dobrovoľným a nezávislým združením 12 členov, ktorí sa zaoberajú výrobou, projektovaním a montážou zateplenia pomocou expandovaného polystyrénu. Vzniklo v roku 2005.

09.03.2015 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...