1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V Nemecku sa začína intenzívne diskutovať o ochrane high-tech firiem

factory componentsHongkong/Berlín - Vzhľadom na stúpajúci počet prevzatí vyspelých nemeckých firiem čínskymi štátnymi podnikmi sa nemecký vicekancelár a spolkový minister hospodárstva Sigmar Gabriel rozhodol tento trend pribrzdiť.

Ešte pred cestou do Číny, ktorú skončil v sobotu (5.11.), minister vyhlásil, že musí by jasné, "že si Nemecko a Európa vytvárajú nástroje pre budúcnosť, aby si uchránili technológie dôležité pre svoju bezpečnosť".

Gabriel v Pekingu a v Hongkongu žiadal, aby sa príležitosti pre nemecké podniky v Číne vyrovnali s čínskymi v Európe. Pekinskí predstavitelia na jeho požiadavky reagovali chladne.

Čínske firmy vyvolali v poslednom období rozruch, keď v Európe prevzali viaceré veľké dôležité výrobné kapacity. V súčasnosti sa zaujímajú o Aixtron, nemeckého producenta špeciálnych strojov a o divíziu Ledvance koncernu Osram. Či ich dostanú, nie je isté. Gabrielovo ministerstvo o nich chce rozhodnúť až keď ponuku ešte raz podrobne preskúma a vyhodnotí.

Severoporýnsko-vestfálsky minister hospodárstva Garrelt Duin posudzuje blokádu predaja Aixtronu kriticky. "Nemôžem sa pripojiť k pochybnostiam o dohode k Aixtronu", uviedol. So vstupom Číňanov do high-tech firmy sa podľa neho nespájajú bezpečnostné riziká. Dávno je známe, že zariadenia od Aixtronu, na ktorých sa vyrábajú čipy, sa dajú využívať v civilnom aj vo vojenskom sektore.

Aixtron už roky svoje stroje predáva nielen do USA, ale aj do Číny a inde. "Či zmena vlastníka niečo zmení na spoľahlivosti týchto obchodov, sa mi javí ako záležitosť, ktorú treba objasniť," dodal Duin.

Nemecké bezpečnostné zložky varujú pred intenzitou, s akou Čína presadzuje svoje ciele. Do roku 2025 chce byť najväčším high-tech národom na svete. "Obzvlášť pri malých a stredne veľkých firmách nie je často jasné, či ich know-how stojí v ohnisku pozornosti zahraničných spravodajských služieb alebo konkurencie," povedal Bodo Becker zo Spolkového úradu na ochranu ústavy.

11.11.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...