1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Swatch Group vykázal za 1. polrok najmenší zisk za sedem rokov

watches factoryZürich - Švajčiarska spoločnosť Swatch Group vykázala za 1. polrok 2016 najmenší zisk za sedem rokov.

Firma už pred týždňom šokovala trhy, keď varovala investorov pred strmým poklesom svojho zisku v prvých šiestich mesiacoch roka, o vyše 50 %. Dôvodom bol slabý predaj v Hongkongu, Francúzsku a vo Švajčiarsku. V tomto 2. polroku však Swatch Group očakáva lepšie výsledky.

Z hospodárskych výsledkov najväčšieho svetového výrobcu hodiniek vyplýva, že jeho čistý zisk sa v 1. polroku prepadol o 52 % na 263 miliónov švajčiarskych frakov (241,68 milióna eur) a prevádzkový zisk klesol o 54 % na 353 miliónov CHF.

Pod tento výsledok sa podpísali nielen nižšie tržby, ale absencia opatrení na redukciu nákladov.

Konkrétne tržby spoločnosti pri konštantných menových kurzoch sa za šesť mesiacov do konca júna znížili medziročne o 12,5 % na 3,72 miliardy CHF.

Swatch však už zaznamenal prvé náznaky zlepšenia podmienok na trhoch v tomto 2. polroku.

"Za prvé tri júlové týždne sme zaznamenali veľmi dobrý rast predaja v Číne (bez Hongkongu) v porovnaní s vlaňajškom, zvlášť pri predaji luxusných značiek Breguet, Blancpain, Glashuette Original, Omega a Longines," uvádza sa vo vyhlásení firmy.

Pozitívny vývoj zaznamenal výrobca hodiniek aj v juhovýchodnej Ázii a na niektorých európskych trhoch, napríklad v Taliansku, Španielsku a Británii. Ale podmienky na trhu vo Francúzsku a v Belgicku zostávajú aj naďalej zložité.

Pokles predaja luxusných produktov vo Francúzsku má na svedomí úbytok turistov po teroristických útokoch v Paríži vlani v novembri. A najnovší útok vo francúzskom Nice, pri ktorom zahynulo viac ako 80 ľudí, situáciu zrejme ešte zhorší.

28.07.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...