1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Export hodiniek švajčiarskych hodiniek v novembri opäť klesol

watches factoryZürich - Export hodiniek, ktoré sú jedným z kľúčových vývozných artiklov švajčiarskej ekonomiky, v novembri opäť klesol, už 17. mesiac po sebe. Dôvodom je silný frank, ktorý škodí švajčiarskym vývozcom, vrátane farmaceutických spoločností.

Podľa najnovších údajov švajčiarskeho colného úradu a Federácie švajčiarskych výrobcov hodiniek sa hodnota exportu hodiniek v novembri znížila medziročne o 5,6 % na 1,86 miliardy frankov (1,74 miliardy eur). Dôvodom bol znova slabší dopyt po hodinkách z drahých kovov.

Hodinári zaznamenali v novembri menší odbyt na všetkých kľúčových trhoch. V prípade Hongkongu sa už v podstate dá hovoriť o stabilnom poklese dopytu po švajčiarskych hodinkách. Nepríjemným prekvapením však boli výsledky z amerického trhu, ktoré boli s výnimkou marca najhoršie v tomto roku.

V rámci Európy stúpol odbyt švajčiarskych hodiniek len v Británii. Libra totiž po júnovom referende o brexite citeľne oslabila, a to láka do tamojších butikov zahraničných turistov, ktorí si v Londýne môžu kúpiť švajčiarske hodinky lacnejšie ako doma.

23.12.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...