1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Baccarat mení majiteľa, kupuje ho Fortune Fountain Capital z Číny

crystalParíž - Francúzsky výrobca kryštálu Baccarat mení majiteľa. Firma oznámila, že čínska investičná skupina Fortune Fountain Capital podpísala záväzok o kúpe 88,8-% podielu v Baccarat od amerických investičných spoločností Starwood Capital Group a L Catterton.

Podľa podmienok dohody Fortune Fountain Capital zaplatí 222,70 eura za jednu akciu. Ocenila tak firmu na približne 185 miliónov eur. Akcie Baccarat pritom vo štvrtok (1.6.) uzavreli obchodovanie pri cene 259,90 eura za podiel.

"Ak sa táto transakcia uskutoční, umožní Baccarat urýchliť jeho strategické plány v zahraničí, najmä v Ázii a na Blízkom východe, a zároveň podporiť rast na vyspelých trhoch," uvádza sa vo vyhlásení Baccarat.

Francúzsky denník L'Agefi už 19. mája uviedol, že Starwood Capital, ktorá má 66,6-% podiel vo francúzskej firme, ho ponúkla na predaj a chcela by zaň získať 200 miliónov eur. Zvyšný vyše 10-% podiel vlastní od roku 2012 spoločnosť L Catterton.

Starwood získala Baccarat v roku 2005, keď kúpila jeho materskú skupinu Taittinger.

Legendárny francúzsky výrobca kryštálu tak 253 rokov od svojho vzniku mení majiteľa. Baccarat je známy na celom svete svojou radou pohárov na šampanské, ktoré stoja až 990 USD (882,43 eura). A preslávili ho aj kryštálové lustre za tisíce dolárov.

Medzi najznámejšie diela Baccarat patrí kryštálová balustráda v paláci Dolmabahce v Istanbule. Jeho výrobky vlastní veľa kráľovských rodín. Niektoré kúsky od Baccarat boli vystavené v Louvri.

V uplynulých rokoch však príjmy firmy vytrvalo klesali. V každom z predchádzajúcich štyroch rokov sa ročné tržby výrobcu kryštálu znížili, pričom v roku 2016 dosiahli 148,3 milióna eur.

Fortune Fountain Capital ponechá výrobu a pracovné miesta vo francúzskom meste Baccarat, po ktorom je firma pomenovaná, a Daniela Riccardiová bude naďalej viesť spoločnosť ako generálna riaditeľka, uviedol výrobca kryštálu.

08.06.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...