1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

USA vyviezli do Číny prvé hovädzie mäso po 14 rokoch, skončil sa dlhoročný zákaz

meatWashington – Spojené štáty americké v stredu vyviezli do Číny prvé hovädzie mäso po 14 rokoch.

Peking zakázal v roku 2003 dovoz hovädzieho z USA pre obavy zo šírenia choroby šialených kráv. Rokovania o obnove dovozu začali krajiny minulý mesiac.

Prvé hovädzie smerovalo do Číny z amerického štátu Nebraska, najväčšieho producenta hovädzieho v krajine. Tamojšie družstvo potvrdilo, že záujem je obrovský a počas uplynulých mesiacov vybavilo stovky telefonátov. Muselo tiež z Číny zamestnať predajcov hovoriacich aj po anglicky, aj po čínsky.

Portál amerických chovateľov a spracovateľov dobytka Drovers informoval, že prvú zásielku tvorilo 40 škatúľ a letecky putovala k zákazníkovi v Šanghaji.

"Bol to test. Chceme zistiť, ako tento proces funguje. Bola to prvá z mnohých zásielok," uviedol predstaviteľ družstva Dan Jensen.

Povolenie na vývoz hovädzieho do Číny majú v súčasnosti dve firmy, ktoré musia plniť podmienky obchodnej dohody, napríklad sledovať a uvádzať presný pôvod mäsa.

Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva je Čína najrýchlejšie rastúcim trhom s hovädzinou a vlani doviezla mäso v hodnote 2,5 bilióna dolárov, pričom v roku 2012 to bolo len za 275 miliónov.

"Dnes je veľký deň pre Spojené štáty a predovšetkým pre chovateľov dobytka, ktorí znovu získajú prístup na enormný trh s neustále rastúcou strednou triedou. Nepochybujem o tom, že keď Číňania ochutnajú americké hovädzie, budú chcieť viac," uviedol minister poľnohospodárstva Sonny Perdue v tlačovej správe po tom, ako v pondelok prerokoval posledné detaily obchodnej dohody.

Ministerstvo uviedlo, že Spojené štáty sú najväčším producentom hovädzieho na svete a štvrtým najväčším exportérom hovädzieho na svete. Vlani vyviezli hovädzie mäso v hodnote 5,4 miliardy dolárov.

Do zavedenia zákazu v roku 2013 boli Spojené štáty najväčším dodávateľom hovädzieho pre Čínu. Až 70 % hovädzieho dovezeného do Číny bolo podľa ministerstva práve z USA.

21.06.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...