1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Británia sa dohodla s Boeingom, kupuje vojenské lietadlá

boeing logo1Londýn - Británia dokončila dohodu s americkým výrobcom lietadiel Boeing o kúpe vojenských lietadiel a modernizácii helikoptér Apache v hodnote niekoľkých miliárd libier.

Britské ministerstvo obrany po otvorení veľtrhu leteckej techniky vo Farnborough na juhu Anglicka oznámilo, že sa dohodlo s Boeingom na kúpe deviatich lietadiel P-8A Poseidon a modernizácii 50 helikoptér Apache.

Británia už vlani v novembri naznačila, že má v úmysle kúpiť lietadlá P-8A, ktoré pátrajú po ponorkách, aby zaplnila dieru v zložení svojej obrannej techniky.

Minister obrany Michael Fallon dodal, že nové vojenské lietadlá zvýšia ochranu a bezpečnosť Británie. Nespresnil, koľko vláda v Londýne za lietadlá zaplatí, uviedol však, že náklady na vybudovanie pátracej letky, vrátane infraštruktúry a výcviku, vyjdú Britániu v nasledujúcej dekáde na 3 miliardy libier (3,52 miliardy eur).

Ministerstvo obrany zase vo svojom vyhlásení odhadlo náklady na kúpu lietadiel a modernizáciu vrtuľníkov na 2,3 miliardy USD (2,08 miliardy eur).

19.07.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...