1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Airbus pobúrene reagoval na zrušenie objednávky poľskou vládou

airbus logo1Varšava/Toulouse - Európsky letecký a vojenský koncern Airbus reagoval pobúrene na zrušenie plánov poľskej vlády na kúpu 50 vrtuľníkov.

"Žiaden vládny zákazník s nami ešte nikdy nejednal podobným spôsobom ako teraz poľská vláda," uviedol šéf Airbusu Tom Enders. "Airbus mal v úmysle investovať v Poľsku vo veľkom štýle a chce prispieť k výstavbe konkurencieschopného leteckého priemyslu v krajine. Poľská vláda nám však zabuchla dvere pred nosom."

Airbus od minulého roka rokoval s Poľskom o predaji 50 vojenských vrtuľníkov v celkovej hodnote vyše 3 miliardy eur, Varšava však nakoniec transakciu zrušila. Poľská vláda prerušila rokovania minulý týždeň a oznámila, že chce kúpiť vrtuľníky Black Hawk vyrábané v poľských mestách Mielec a Swidnik, kde sa nachádzajú závody amerického výrobcu Sikorsky.

Poľský minister obrany Antoni Macierewicz dnes v Lodži uviedol, že armáda by mala v najbližších rokoch dostať 21 vrtuľníkov, z toho dva už tento rok.

Rokovania s Airbusom začala vlani predchádzajúca vláda. Od novembra 2015 však už vládne konzervatívna strana PiS. Airbus pripomenul, že podmienky tendra dokázal splniť ako jediný z firiem, ktoré mali o kontrakt záujem.

Šéf divízie vrtuľníkov Airbusu Guillaume Faury v otvorenom liste adresovanom premiérke Beate Szydlovej zdôraznil, že koncern chcel vrtuľníky kompletne vyrobiť v Poľsku. Airbus plánoval vybudovať závod, v ktorom by 90 % vlastnil poľský štát. Existujúce závody, ktoré majú dodať vrtuľníky, sú naopak v 100-% vlastníctve zahraničných výrobcov.

18.10.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...