1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast aktivity výrobného sektora v eurozóne sa v novembri zrýchlil

eurozoneBrusel - Rast aktivity výrobného sektora v eurozóne sa v novembri zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za 34 mesiacov.

Tento výsledok určite poteší strážcov meny z Európskej centrálnej banky (ECB), ktorí sa zídu na budúci týždeň a trhy očakávajú, že predĺžia program nákupu aktív z eurozóny.

Konkrétne, index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny sa podľa spresnených údajov Markit v novembri zvýšil na 53,7 bodu z 53,5 bodu v októbri tak, ako naznačil rýchly odhad.

Hodnota novembrového indexu je najvyššia od januára 2014 a opäť sa mierne vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného odvetvia od jej poklesu. PMI výrobného sektora eurozóny sa pohybuje nad touto hranicou už viac ako tri roky.

Čo sa týka jednotlivých ekonomík menového bloku, novembrový PMI poukazuje na solídny rast výrobného sektora vo väčšine štátov, od Holandska po Rakúsko. Rakúsky PMI bol napríklad v novembri najvyšší za 66 mesiacov.

PMI výrobného sektora v Nemecku, v najväčšej ekonomike regiónu, síce v novembri klesol na 54,3 bodu z októbrových 55 bodov, ale stále sa drží blízko 33-mesačného maxima a vysoko nad hranicou 50 bodov. Aj francúzsky PMI sa mierne znížil na 51,7 z 51,8 bodu, ale spresnený výsledok je lepší ako 51,5 bodu pri rýchlom odhade a rozhodujúci je fakt, že výrobný sektor v krajine pokračuje v raste. Dobrou správou tiež je, že PMI Talianska a Španielska, tretej a štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny, v novembri výrazne vzrástol.

Podľa hlavného ekonóma Markit Chrisa Williamsona novembrový prieskum je jasným dôkazom, že podmienky na podnikanie v eurozóne sa zlepšujú. Firmám pomáha aj slabé euro, ktoré zlacňuje ich vývoz, a na domácej pôde ťažia z klesajúcej nezamestnanosti, a tým pádom väčšieho domáceho dopytu.

07.12.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...